uu.seUppsala University Publications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Michard, Jean-Francois
Publications (1 of 1) Show all publications
Thiblin, I. & Michard, J.-F. (2014). Rättsmedicin i teori och praktik: En guide för läkare och jurister (1ed.). Studentlitteratur AB
Open this publication in new window or tab >>Rättsmedicin i teori och praktik: En guide för läkare och jurister
2014 (Swedish)Book (Refereed)
Abstract [sv]

Rättsmedicin är en medicinsk vetenskap, men samtidigt väsentligt skild från den terapeutiskt inriktade kliniska medicinen. Syftet med rättsmedicin är sakkunnigverksamhet på vetenskaplig grund till gagn för rättsväsendet och rättssäkerheten. Rättsmedicin i teori och praktik belyser dessa skillnader i förhållningssätt och förmedlar principiella frågor och kunskaper på ett lättillgängligt sätt. Boken ger även praktisk handledning i att skriva rättsintyg och att göra skadetolkningar och bedömningar.

I första delen av boken beskrivs läkarens roll i förhållande till rättsväsendet samtidigt som de vetenskapliga begreppen och tankemodellerna reds ut och kopplas till den kliniska verkligheten. Vanliga fallgropar och missräkningar förmedlas också. Den andra delen av boken är en handbok i hur man skriver rättsintyg och utlåtanden samt hur man bedömer och tolkar skador. Boken är rikligt försedd med fallbeskrivningar som på ett pedagogiskt sätt applicerar teorierna i praktiken.

Målgruppen är främst blivande och praktiserande läkare och jurister. Även naturvetenskapligt orienterade experter som avger utlåtanden till rätten, till exempel kriminaltekniker, och de som i sin profession kommer i kontakt med rättsmedicinska bedömningar, till exempel socialtjänsten, har nytta av boken, liksom politiska beslutsfattare och personer med intresse för rättssäkerhetsfrågor.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur AB, 2014. p. 226 Edition: 1
National Category
Forensic Science
Identifiers
urn:nbn:se:uu:diva-286567 (URN)9789144102979 (ISBN)
Available from: 2016-04-21 Created: 2016-04-21 Last updated: 2017-10-20Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications