Kursdesignens betydelse för studenternas lärande i en kurs om Hållbar organisationsutveckling.
2017 (Swedish)In: Kursdesignens betydelse för studenternas lärande i en kurs om Hållbar organisationsutveckling., Uppsala: Uppsala University, 2017Conference paper, Oral presentation with published abstract (Refereed)
Abstract [sv]
Inledning: Begreppet hållbarhet har blivit en av dagens mest använda och kontroversiella begrepp. Det är därför viktigt att utveckla aktiviteter inom alla utbildningsområden för att öka förståelsen för målen för mer hållbar praxis. Det innebär också att universitetslärare själva måste ta mer ansvar för sina uppdrag, tolka och förstå innehållet i begreppet hållbarhet och krav på nya kurser. De behöver, tveklöst och naturligt, nya metoder och verktyg i detta arbete. Traditionellt planerar lärare sina lektioner, olika uppgifter och hur de ska bedömas helt och hållet själva. Detta håller på att förändras nu, inte minst på grund av krav på hållbara processer. Idag finns det krav på mer kollektivt lärande, inte bara designade för studenter, men också för universitetslärarna.
Mål: Detta paper syftar till att studera hur studenter använder kursdesignen för att skapa kunskap om hållbar affärsutveckling inom divisionen för Kvalitetsteknik, vid Institutionen för Teknikvetenskaperna, i Uppsala universitet.
Metoder: I detta papper studeras Hållbar affärsutveckling, en kurs på Uppsala universitet våren 2017, genom både teoretiska och praktiska perspesktiv. I denna studie användes både kvalitativa och kvantitativa tillvägagångssätt. Som empiriska källor användes enkäter, observationer och fokusgruppsintervjuer med studenter samt dokumentation över kursdesignen.
Resultat: Studenterna lärde sig genom både individuella och kollektiva lärprocesser. Litteraturstudier, inlärningssekvenser, organiserade individuellt, gav dem förståelse och verktyg för vidare kunskaper. Diskussionerna i grupperna förtydligade och fördjupade förståelsen för hållbarhet. Studenterna upplevde att hela processen av lärandet blev lättare att hantera genom kollektivt lärande. Forskning visar att det finns ett behov av att balansera dessa två lärprocesser för att maximera elevernas lärande. Processen för kollektivt lärande verkar till och med stödja lågpresterande studenter.
Slutsatser: Resultaten visar att utbildningsorganisationer har stort behov av att skapa verktyg och arrangera strukturer och ge utrymme och tid för denna kombinerade typ av lärande för alla studenter. Detta för att skapa förståelse för de frågor som studenterna lär sig i allmänhet och inte minst frågor om hållbarhet.
Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Uppsala University, 2017.
Keyword [en]
individuell and collective learning; sustainability; processes; university course
Keyword [sv]
Individuellt och kollektivt lärande; hållbarhet; processer; universitetskurs
National Category
Pedagogy Engineering and Technology
Research subject
Sociology of Education; Engineering Science with specialization in industrial engineering and management
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-332617OAI: oai:DiVA.org:uu-332617DiVA, id: diva2:1153581
Conference
Konferens i universitetspedagogisk utveckling, 2017 oktober vid Uppsala universitet - Bildning, utbildning och faktaresistens - universitetets roll i samhället.
2017-10-302017-10-302017-11-01