uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
IFRS 3 påverkan på Jämförbarheten - en empirisk studie om hur den nya rekommendationen påverkar jämförbarheten av olika förvärv
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2004 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

A1282

Problem: Ökar jämförbarheten mellan olika förvärv i och med införandet av IFRS 3? För att besvara den frågan behöver vi dels undersöka vilka immateriella tillgångar som bolagen förutser att de kommer att allokera värden till, dels vilka värderingsmetoder som företagen använder.

Syfte: Syftet med uppsatsen är att komma fram till om den nya rekommendationen leder till att jämförbarheten mellan olika förvärv ökar och att undersöka hur företagen kommer att gå tillväga vid uppdelningen av övervärdet.

Teori: Lagar och rekommendationer. Metoder för att värdera immateriella tillgångar.

Metod: Intervjuer med sex svenska företag inom branscherna telekom och industrin.

Resultat: Företagen har identifierat samma tillgångar och använder liknande värderingsmetoder. Trots detta tror vi inte jämförbarheten kommer att öka. Skälet är att utrymmet för subjektiviteten är alldeles för stort och att varje förvärv är för unikt för att kunna jämföras. Vi tror dock att det ökade informationskravet kommer att bidra till ökad förståelse för vad som ingår i övervärdet. I framtiden när revisorerna blivit mer insatta och vana vid IFRS 3 tror vi att de kommer att ställa högre krav på hur företagen skall redovisa, därmed minskar utrymmet för subjektiva bedömningar. Först då kommer de nya reglerna att bidra positivt till ökad jämförbarhet.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Företagsekonomiska institutionen , 2004.
Keyword [sv]
IFRS 3, immateriella tillgångar, jämförbarhet, goodwill
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-6308OAI: oai:DiVA.org:uu-6308DiVA: diva2:130471
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Available from: 2006-01-09 Created: 2006-01-09

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Business Studies
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 361 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link