uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Rosa Bandet-kampanjen, ett sätt att visa samhällsansvar?
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2004 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

A1174

Problem: Idag är Corporate Social Responsibility (CSR), även kallat samhällsansvar, ett omdiskuterat och aktuellt ämne. Ett sätt för företag att visa samhällsansvar kan vara genom samarbeten och nätverk med ideella organisationer. Ett aktuellt samarbete mellan olika organisationer världen över är Rosa Bandet-kampanjen. I Sverige drivs kampanjen framförallt av Cancerfonden i samarbete med olika företag. Studiens problem är att undersöka hur de företag som varit huvudsamarbetspartners åt Cancerfonden definierar, arbetar med och visar samhällsansvar. Varför engagerade sig företagen i Rosa Bandet-kampanjen.

Syfte: Syftet med den här studien är att undersöka hur företagen Aftonbladet, Amelia, ICA och Lindex beskriver sitt samhällsansvar. Vidare vill vi analysera om samarbetet i Cancerfondens Rosa Bandet-nätverk är ett sätt för företagen att visa samhällsansvar.

Teori och Uppsatsens teoretiska referensram utgår från att det idag inte finns en modell: egentlig teori om eller en enhetlig definition av CSR, därför har olika källors syn på begreppet använts. Löhman och Steinholtz samt Van Marrewijk har spelat en betydande roll för beskrivningen av arbetet med CSR. Lindholms samt Håkanssons och Snehotas nätverksteorier har använts för att beskriva samarbeten i nätverk.

Metod: Uppsatsen utgörs av en kvalitativ metod. Därmed har främst intervjuer med såväl Cancerfonden som dess huvudsamarbetspartners använts för datainsamlingen.

Resultat: Studiens resultat visar att såväl företagens definitioner av samhällsansvar som deras engagemang i Rosa Bandet-kampanjen har skiljt sig åt. Gemensamt för företagen är dock att de vill visa sig som engagerade företag genom att ta ett ansvar gentemot sina intressenter och detta görs genom ett samarbete i Rosa Bandet-kampanjen.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Företagsekonomiska institutionen , 2004.
Keyword [sv]
Corporate Social Responsibility (CSR), samhällsansvar, nätverk, Rosa
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-6945OAI: oai:DiVA.org:uu-6945DiVA: diva2:130908
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Available from: 2006-05-10 Created: 2006-05-10

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Business Studies
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 286 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link