uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Positionering på den svenska hemelektronikmarknaden
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2007 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Sammanfattning

Den svenska hemelektronikmarknaden har under 2006 upplevt stora förändringar. Hopslagningar av företag och etablering av en utländsk prispressare har ökat konkurrensen på en redan konkurrensutsatt marknad. Detta fick oss intresserade av att förstå hur detaljhandelsföretag på den svenska hemelektronikmarknaden försöker positionera sig (efter variablerna pris, differentiering och fokus).

Genom att intervjua högt uppsatta personer hos de stora företagen på hemelektronikmarknaden har vi fått information om hur de använder pris, differentiering och fokus i sin positionering. Vi har använt oss av Johnson, Scholes och Whittingtons strategiklocka för att kunna se skillnader i hur företagen försöker positionera sig. De flesta av de mervärden som företagen vill förknippas med är dock liknande företagen emellan. Samtliga företag i denna undersökning använder sig av lågt pris eller lägst pris i sin kommunikation till kunden. Även de företagen som tidigare har haft ett högre pris har nu sänkt sina priser och börjat använda dem i sin kommunikation till kunden. Vissa av företagen i branschen ser inte de företagen som har en liknande positionering enligt strategiklockan som sina största konkurrenter.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Företagsekonomiska institutionen , 2007. , 39 p.
Keyword [sv]
hemelektronik, strategi, positionering, pris, mervärde, fokus, detaljhandel
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-7968OAI: oai:DiVA.org:uu-7968DiVA: diva2:131451
Presentation
2007-01-16, k312, Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, Uppsala, 13:00
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2007-05-16 Created: 2007-05-16

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Business Studies
Economics and Business

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 280 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link