uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kreditförluster - går de att förutsäga?
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2008 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

”Varje dag går cirka 30-40 företag i konkurs runt om i Sverige” (Konkurs webbplats). En konkurs drabbar inte enbart det konkursdrabbade företaget utan även leverantörer och andra kreditgivare vilka kan lida stora förluster. Sådana förluster kallas kreditförluster. För att i så stor mån som möjligt undvika kreditförluster är det avgörande för ett kreditgivande företag att göra en kreditbedömning av kunden för att kunna avgöra den framtida betalningsförmåga. Vid kreditbedömningar finns det många faktorer som kreditbedömaren måste ta i beaktande, dock verkar det i teorin som om nyckeltalen, rätt använda, har stor betydelse och är ett bra prognosinstrument för att avgöra ett företags framtida betalningsförmåga. Därför vill vi med denna uppsats undersöka om nyckeltal samt andra faktorer som finns med i kreditupplysningar som betalningsanmärkningar, bolagsform och bransch, verkligen är användbara vid bedömningen av ett företags framtida betalningsförmåga. För att utreda detta har vi gjort en fallstudie på ett företag som verkar inom en bransch som dagligen gör mängder av kreditbedömningar och ideligen utsätts för stora kreditrisker, nämligen factoringbranschen.

Studien resulterade bland annat i slutsatsen att de nyckeltal vi undersökt är svårtolkade och inte fungerar väl som prognosinstrument vid kreditbedömning.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Företagsekonomiska institutionen , 2008. , 54 p.
Keyword [sv]
Kreditförluster, nyckeltal, kreditbedömning
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-8766OAI: oai:DiVA.org:uu-8766DiVA: diva2:131859
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Available from: 2008-04-18 Created: 2008-04-18

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Business Studies
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 288 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link