uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
En studie i stål: fallstudie i lönesättning på Outokumpu Financial Services
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2007 (English)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Då lön är en väldigt viktig komponent i dagens samhälle och en medborgerlig grundsten finner vi ett stort intresse kring allt som gäller lönesättning. Vad påverkar ett företag och vad bör de tänka på och beakta i utformningen av ett lönesystem? För att undersöka detta har vi valt att göra en fallstudie på Outokumpu Financial Services där vi vill ta reda på vilka syften som ligger bakom införandet av deras löne- och belöningssystem och sedan utvärdera detta utifrån en teoretisk referensram, baserad på kända löneteorier och normativ litteratur, samt en enkätundersökning med de anställda på denna enhet. Vid en granskning av detta finner vi att de olika avtalen i dagens samhälle spelar en stor roll och att företaget prioriterar att ha en tydlig och marknadsanpassad lönebildning. Vi finner vidare att en implementering av prestationsbaserade belöningssystem som företaget står bakom är väldigt svårt, att rättvisa är något ytterst subjektivt och svåruppnåeligt och att tydlighet är väldigt viktigt enligt företaget men enbart ett delmål för att uppnå hög motivation hos de anställda.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Företagsekonomiska institutionen , 2007. , 45 p.
Keyword [sv]
lönesättning, lönesystem, löne- och belöningssystem, lönebildning, rättvisa, motivation
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-8936OAI: oai:DiVA.org:uu-8936DiVA: diva2:131986
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2008-05-06 Created: 2008-05-06

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Business Studies
Economics and Business

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 272 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link