uu.seUppsala University Publications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
At sætte spor på en vandring fra Aquinas til Bourdieu: æresbog til Staf Callewaert
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Education.
2008 (Danish)Collection (editor) (Other academic)
Abstract [da]

Forord

Da Staf Callewaert den 16. juni 2002 blev 70 år, og samtidig emeritus fra Københavns Universiet efter mere end 22 år som professor i pædagogik på Københavns Universitet, udkom bogen: Callewaert – Videnskab& Engagement[1]. Den bog indeholder en række samtaler og interviews med Staf Callewaert fra perioden 1980 frem til 2001, samt en enkelt artikel om Kritisk Realisme og Margaret S. Archers og Pierre Bourdieus sociologi, foruden en beskrivelse af Bourdieu-programmet som Staf Callewaert har opbygget. Sluttelig en fyldelstgørende bibliografi over Staf Callewaerts skriftlige produktion.

Videnskab&Engagement er en positionering af Staf Callewaerts videnskabsteoretiske position og engagement som professor, men enkelt sagt, sådan som han selv tager til orde og definerer dette genem sin karriere.

Hvorfor da nu en æresbog til samme person godt 5 år efter pensionering kunne man spørge. Svaret herpå er flere:

 1. For det første er Staf Callewaert i dag mere aktuel end nogensinde og hans arbejders impact er blevet vidtrækkende i Norden i mange forskergrupper og miljøer langt udover faget pædagogik, det gælder fx historie, sociologi, antropologi, litteratur, medicin, sygepleje mv.
 2. For det andet er denne aktuelle bog et forsøg på at flytte perspektiviet sådan, at hans familie og nærtstående, de studerende og forskere, som har været i kontakt med Staf Callewaert og hans professionelle arbejder, får en anledning til at beskrive hvilken betydning dette møde har haft for deres egen karriere og professionelle liv

Vi har i henvendelse til bidragsyderne vendt os bredt og forsøgt at få repræsentanter fra alle perioder af Staf professionelle liv og karriere fra flere lande og forskningsmiljøer, hvor Staf Callewaert har været aktiv, det gælder:

-         Leuven, Belgien

-         Sorbonne og Saint Colomne, Villejuif, Paris

-         Lund, Sverige

-         Aalborg Universitetscenter, Danmark

-         Københavns Universitet, Danmark

-         Sygeplejeskolen og Pædagogseminariet, Viborg, Danmark

-         Uppsala Universitet, Sverige

-         Afrika i flere lande

Bidragsyderne har fået frie hænder og det betyder, at nogle tekster har karakter af mere personlige oplevelser og erfaringer i mødet med Staf Callewaert, mens andre tekster er mere causerende over dette mødets betydning for egen professionelle karriere og virke, og sidst er en række af teksterne strikt videnskabelige tekster, der viser hen til den tradition som Staf Callewaert har stået som introduktør til i Norden og som manifest fortolker af det praxeologiske approach, som Pierre Bourdieus teori og begreber genererede.

Bogen er inddelt i fire hovedområder:

En område, kaldet: familien, hvor Staf Callewaerts hustru Inger og to børn Agnes og Teresa skriver personligt til: Gustave (Staf) Joséphe Marie (Reginald) Callewaert. Reginald – er det navn som Gustave Josèphe Marie Callewaert fik ved indtrædelse i dominikanerordenen, hvor han var broder i 19 år perioden 1950-1969. Reginald var en italiensk riddersøn fra Piperno, som var kompagnon til riddersønnen fra Italien ‑ Thomas fra Acquino i 1200-tallet i Dominikanerordenen.

Herefter følger et område kaldet: Glimt af Staf Callewaerts professionelle liv gennem tiden

Hvor studerende og kolleger beretter anekdotisk og professionelt fra deres møder med Staf Callewaert, fra tiden i Belgien, Sverige og Danmark.

Siden kommer en række: faglige artikler hvor studerende og kollegaer bidrager med præsentation af reflektioner og en række studier, der sender et signal om de spor Staf Callewaert har sat. Områderne spænder vidt: filosofi, uddannelse og pædagogiske praktikker, studier af sprog og sprogbrug, feltstudier, historiske studier, studier af rituelle praktikker, uddannelsesstrategier og samarbejde i Afrika. Og et sidste område, der er: reflektioner over faglige relationer.

Da vi søsatte projektet viste det det sig, at kollegerne professor Sverker Lindblad, Gøteborg Universitet og lektor Kristian Larsen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet, på Nordisk Forening for Pædagogisk Forskning, NPFP, i Finland 2007 samtidig havde planer om, at lave en ”Tribute” for Staf Callewaert ved næste årsmøde i København, marts 2008. Vi enedes om at benytte den anledning til at introducere Staf Callewaerts æresbog, og derved byde bidragsyderne ind til en konference samt reception efterfølgende. Vi tror den anledning er god fordi den giver rum for et større forum af også nye generationer, at introudceres for Staf Callewaerts unikke forfatterskab, person, og de arvtagere som efterhånden findes spredt ud over Norden, Europa, USA og i Afrika.

Ingen kan gennemføre et sådant projekt, som denne æresbog er, uden en stor opbakning fra kolleger, venner og familie. Vi skal især sige tak til de, som aktivt har taget en rolle på sig, det gælder:

Lizbeth Engstrøm, Uppsala Universitet, Kristian Larsen, Danmarks pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet, DPU, København, Jette Steensen, Aarhus Dag- og Aftenseminarium, VIA, de tre har alle ydet en indsats ved at være kontaktpersoner til forskellige grupper, fået fat på personerne, fået fat på adresser og emails og taget den initiale kontakt, for siden at sende manuskripterne til os for samling, bearbejdning, tematisering, grafisk opsætning og redaktionelt arbejde og korrespondance med bidragsyderne i fortsættelsen iøvrigt.

Morten Nørholm har hjulpet med forfatterindeks. Inga Axelsen og Emmy Brandt Jørgensen, har hjulpet med korrekturlæsning.

Inger Callewaert, som på flere måder har engageret sig og været en stor hjælp i arbejdet med at fremskaffe vigtige og værdifulde kontakter og også bidraget med personlige input, som derved løfter en side af Stafs liv frem, som næppe alle er bekendt med.

På trods af alle indsatser har vi arbejdet under et vist tidspres, ikke haft nogen finansiering og uden et professionelt forlag, alt sammen forhold som vi ved kunne have givet det samlede redaktionelle arbejde et sidste løft. Men uanset, da håber vi bogen må nå langt ud og være med til at ære Staf Callewaerts indsatser, vise hen til at det, at være en forskel og gøre en forskel, uanset, altid er et arbejde, som kræver en stor investering og et engagement ikke mindst af hovedpersonen selv, men også hans familie og fra alle de som følger i ’mesterens spor’.

Men denne bog vil vi ønske Staf Callewaert til lykke med de 75 år, og benytte anledningen til at sige tak for mange års samarbejde, vedvarende skoling og udfordringer og vedholdenhed mod de idealer du fulgte, også når der var kamp-i-feltet, altid på de svageste side, og for stor udholdenhed fra din familie, som tillod dig at give plads til at så mange andre menesker fik lov at være deltagere og følges med dig på de intellektuelle rejser, og styrkes af dit vedvarende engagement. Altid kritisk i den græske betydning af ordet: krisis, først og fremmest at udskille, og derfra at undersøge, komme med et statement, eller en udlægning, og siden dømme og fordømme overfor retten. Altså stik imod den folkelige hverdagsbetydning i de skandinaviske sprog, hvor kritik betyder, at være negativ eller modstander til noget. For Staf var og er engagement altid kritik i den filosofiske eller videnskabelige betydning, som findes hos Kant og senere Frankfurterskolen, hvor det at være kritisk altså betyder at udskille det som indgår i konstitutionen af noget, derfra undersøge og finde ind til mulighedsbetingelser bagved fænomenet. Det er den videnskabelige betydning af ordet kritik, og det er den betydning omsat praktisk i det videnskabelige arbejde og i dit engagement, som du vedvarende har holdt fast ved og lært fra dig.

Og vi ved, at du stadig er i fuld aktivitet og deltager i debatter, har ph.d. studerende og projekter samt bliver brugt som forelæser i Danmark, Sverige og Norge. Vi håber dit engagement og dine videnskabelige aktivieter får lov at udfoldes og sætte spor i endnu mange sammenhænge en rum tid fremover.

Marianne Høyen

Karin Anna Petersen

[1] Callewawert, Staf (2002): Videnskab& Engagement, HEXIS, forurm for samfundsvidenskabelig forkning, forlaget PUC, Viborg-seminariet. Redigeret af Karin Anna Petersen og Morten Nørholm, 239 p.

Place, publisher, year, edition, pages
København: Hexis , 2008, 1.udgave. , p. 664
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-108093ISBN: 978-87-992050-2-8 (print)OAI: oai:DiVA.org:uu-108093DiVA, id: diva2:234645
Note
Bidrag af: Inga Axelsen, Carol Benson, Karen Borgnakke, Donald Broady, Agnes Callewaert, Inger Callewaert, Teresa Callewaert, Carina Carlhed, Luiza Cortesao, Lars Dalström, Geert Delbeke, Boel Englund, Annica Engström, Lizbeth Engström, Kim Esmark, Frits Florin, Stinne Glasdam, Ivor Goodson, Ingegerd Gunvik-Grönbladh, Gerd Halskov, Erik Jørgen Hansen, Ingrid Heyman, Henrik Hovmark, Frode Jacobsen, Emmy Brandt Jørgensen, Søren Keldorff, Wiggo Kilborn, Nils Kjellman, Birte Hedegaard Larsen, Kristian Larsen, Erik Laursen, Sverker Lindblad, Agneta Linné, Sverker Lundin, Vibeke Lorentzen, Aase Lydiksen, Armando Leio Macaza, Kari Martinsen, Reyes Mate, Jos Nihoul, Morten Nørholm, Ann-Charlotte Olstedt, Mikael Palme, Karin Anna Petersen, Franck Poupeau, Palle Rasmussen, Fritjof Sahlström, Charlotte Skawonius, Jette Steensen, Eva Trotzig, Boel Westerberg, Ken Zeichner, Kate Østergaard. Pris ekskl. forsendelse: 349,- kr. Available from: 2009-10-20 Created: 2009-09-07 Last updated: 2009-10-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

image(90 kB)2 downloads
File information
File name IMAGE02.jpgFile size 90 kBChecksum SHA-512
c0e561ed4453d568f79cf1fc53fdd2ca28661fd20a38b38959d7e0e15f9be842c9e73a821866ed45eaa9c556d782760c0ca89b183f1fc80e5d36d876421bcfed
Type imageMimetype image/jpeg

Other links

http://www.hexis.dk/bog-3.html
By organisation
Department of Education
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 517 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf