uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Aggressiv musik som copingstrategi (Aggressive music as a coping method)
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
2010 (Swedish)In: Socialmedicinsk Tidskrift, ISSN 0037-833X, Vol. 87, no 2, 78-86 p.Article in journal (Refereed) Published
Abstract [sv]

I artikeln ”aggressiv musik och coping” diskuterar vi aggressiv musik (heavy metal, hårdrock, punkrock, hård rap och aggressiv popmusik) som copingstrategi vid den rollkonflikt som kan uppstå i samband med att någon drabbas av cancer. Detta eftersom den sjukroll som tenderar att tillskrivas en person i många fall strider mot den roll man själv önskar inneha. Diskussionen förs utifrån två fallbeskrivningar hämtade från en studie som fokuserar på musikens roll för personer som drabbats av cancer.

I analysen av de två fallen, fann vi att ålder var en aspekt av betydelse beträffande vid vilken tidpunkt under sjukdomstiden som ett motstånd gentemot sjukrollen växte fram och därmed skapade en konflikt mellan rollerna.

Det är viktigt att se att en copingstrategi är en mötesplats mellan individ och situation. Den är komplex, mångbottnad och högst kontextuell. Vi visar på att aggressiv musik, som ofta förknippas med aggressivitet och våld, kan verka som en funktionell och högst användbar copingstrategi för unga personer som drabbas av cancer.

Place, publisher, year, edition, pages
2010. Vol. 87, no 2, 78-86 p.
Keyword [sv]
musik, coping, cancer
National Category
Sociology
Research subject
Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-131564OAI: oai:DiVA.org:uu-131564DiVA: diva2:355044
Projects
”Musik som en coping-strategi: en studie av musikens roll i coping med cancer från patienternas perspektiv”, VR
Available from: 2010-10-05 Created: 2010-10-05 Last updated: 2013-03-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Ahmadi, Fereshteh
By organisation
Department of Sociology
In the same journal
Socialmedicinsk Tidskrift
Sociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 296 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link