uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
”I NO skriver man bara så man förstår.” Men hur skriver man, och hur förstår man? Expansioner och textrörlighet i elevtexter.
Uppsala University, Faculty of Educational Sciences, Department of Curriculum Studies. (Studies of Language Practice (STOLP))
2007 (Swedish)Conference paper (Other academic)
Abstract [sv]

Att lära sig ett nytt ämnesområde innebär även att lära sig det språk som används inom det området. Tidigare forskning visar att det är nödvändigt att lära sig att skriva inom till exempel de olika naturvetenskapliga genrerna för att bli en kompetent elev inom detta område (se t ex Halliday & Martin 1993, Wignell, 1998).

 

I denna presentation vill jag närmare diskutera expansioner i texter skrivna av elever i skolår 5 och 8 i NO och SO-ämnena. Genom expansioner byggs semantiska relationer mellan händelser genom satser som definierar (’alltså’, ’med andra ord’), bygger ut (’och’, ’men’) eller specificerar (’sen’, ’för att’) den inledande satsen (Halliday & Matthiessen 2004).  Expansioner har diskuterats som en viktig del av den vetenskapliga diskursen, både i sig själva och även som ett uttryck för elevernas förståelse av vad de skriver (Keys 1999). I presentationen diskuterar jag graden av expansioner i texterna i relation till hur eleverna talar om sina texter, deras textrörlighet. Det visar sig bland annat att framför allt högpresterande elever har en högre textrörlighet i de texter som även har en högre grad av expansioner.

Place, publisher, year, edition, pages
2007.
National Category
General Language Studies and Linguistics Didactics
Research subject
Linguistics; Curriculum Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-134791OAI: oai:DiVA.org:uu-134791DiVA: diva2:373731
Conference
Forum för Textforskning
Available from: 2010-12-01 Created: 2010-12-01 Last updated: 2011-12-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
af Geijerstam, Åsa
By organisation
Department of Curriculum Studies
General Language Studies and LinguisticsDidactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 442 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link