uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Själavård i det offentliga rummet: En religionspsykologisk studie av själavård i frågespalt som meningsskapande diskursiv praktik
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Theology, Department of Theology.
2010 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Studien fokuserar meningsskapande genom frågespaltstext ur religionspsykologiskt perspektiv. Syftet är att beskriva och analysera diskursiv praktik som fungerar meningsskapande när det gäller själavård i en frågespalt i Svensk Veckotidning (Svenska Missionsförbundets veckotidning) 1974-1975. Som syfte finns även att i någon mån belysa samfunds- och samhällskontext vid den tidpunkten.

Det är en kvalitativ historisk studie i vilken diskursanalys utförs. Som tolkningsteori används Bakhtins teori om meningsskapande processer, Pattons teori om själavårdsparadigm samt Hollways teori om diskurs och sexualitet. Det empiriska materialet består av frågespaltstexter i Svensk Veckotidning år 1974-1975. Till frågespalten skickar läsare in texter och två av samfundets själavårdare ger respons på insändarfrågorna.

Meningsskapandet sker genom frälsningsdiskurs och omsorgsdiskurs. Konstruktioner i frälsningsdiskurs görs till största del auktoritativt medan det i omsorgsdiskurs blandas auktoritativa och dialogiska konstruktioner. Sammantaget innebär auktoritativa konstruktioner att tidigare identitet fixeras medan dialogiska konstruktioner bidrar till meningsskapande och nya identiteter. I frågespalten 1974-1975 utförs diskursivt arbete i linje med Svenska Missionsförbundets intentioner och uppdrag. Det blåser starka förändringsvindar i samhället kring äktenskap och familj vid den här tidpunkten och kvinnor organiserar sig.

I diskursiv praktik i frågespalten försvaras äktenskap och familj som grundmurade instanser i församling och samhälle. Pågående kvinnorörelse nämns inte i frågespalten, dock görs könspositioneringar. Som bidrag till meningskonstruktioner kring nya identiteter för både kvinnor och män lämnas bidrag i den mån dialogiska konstruktioner utförs.

 

Place, publisher, year, edition, pages
Skellefteå: Artos , 2010. , 262 p.
Keyword [sv]
Rådgivning i medier, själavård, diskursanalys, diskursiv praktik, Bakhtin, meningsskapande, diskurs och sexualitet
National Category
Humanities
Research subject
Psychology of Religion
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-140571ISBN: 978 91 7580 501-6OAI: oai:DiVA.org:uu-140571DiVA: diva2:383838
Available from: 2011-01-06 Created: 2011-01-06 Last updated: 2012-07-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Ekedahl, MarieAnne
By organisation
Department of Theology
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 318 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link