uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ordförrådsutveckling hos tvåspråkiga
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Languages, Department of Scandinavian Languages.
2004 (Swedish)In: Nordand 6, Sjätte konferensen om Nordens språk som andraspråk / [ed] Lena Ekberg & Gisela Håkansson, Lunds universitet: Institutionen för nordiska språk , 2004, 213-225 p.Conference paper (Refereed)
Abstract [sv]

Tidigare associationsstudier visar att förstaspråkets (L1) mentala lexikon huvudsakligen är semantiskt organise­rat medan organisationen av andraspråkets (L2) mentala lexikon i de tidi­gare utvecklingsstadierna är fonologiskt, vilket kan innebära mindre djupgående och detalje­rade ordkunskaper på L2. Den här studien undersöker om så är fallet. I undersök­ningen deltog 100 svensk-persisktalande elever och en svensk och en persisk jämförelsegrupp med 50 elever vardera. Undersökningsinstrumentet var Kent-Rosanoffs ordlista (1910) och försökspersoner­nas uppgift var att ange en enda respons till varje stimulusord.

Resultaten visar att fonologiskt baserade responser förekommer i både L1 och L2 som en funktion av graden av ordkunskap. Fonologisk organisation är inte en av språkutvecklingsstadiernas egenskaper, utan är ett grund­läg­gande inlärningsdrag hos varje enskilt ord, och överges inte ens under de avancerade utvecklingssta­di­erna, varken i L1 eller i L2. Organisationen av orden i det mentala lexikonet kan variera på olika stadier. Ord som knappt är kända kan ge upphov till fonologisk association. De som är delvis kända kan ha en stark syntaktisk organi­sa­tion, och välkända ord är kopplade till andra ord på en huvudsakligen semantisk grund.

Place, publisher, year, edition, pages
Lunds universitet: Institutionen för nordiska språk , 2004. 213-225 p.
Keyword [sv]
Det tvåspråkiga mentala lexikonet
National Category
Specific Languages General Language Studies and Linguistics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-145122ISBN: 91-631-6051-XOAI: oai:DiVA.org:uu-145122DiVA: diva2:395352
Conference
Sjätte konferensen om Nordens språk som andraspråk
Available from: 2011-02-06 Created: 2011-02-06 Last updated: 2011-03-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Namei, Shidrokh
By organisation
Department of Scandinavian Languages
Specific LanguagesGeneral Language Studies and Linguistics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 337 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link