uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Litteratur i förskolan: en studie i peagogens förhllningssätt till skönlitteratur
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
2011 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Syftet med vår studie är att undersöka hur litteraturen används, hururvalen går till samt hur läsmiljön är utformad på förskolan. Vi har använt oss av två kvalitativa metoder, observation och intervju för att besvara våra frågeställningar. Resultatet kommer att redovisas i två olika delstudier som har sin utgångspunkt i olika frågeställningar som sedan diskuteras i en avslutande diskussion. I delstudie ett besvaras vilken plats skönlitteratur har i den pedagogiska verksamheten och vilka läsmiljöer det finns. Vi kom fram till att litteraturen används som spontanläsning främst under vilan och utav barnens egna initiativ under dagen. Läsmiljön är tillgänglig för barnen, så att de själva kan skapa läsaktiviteter men dock uppfyller de inte alla kraven för en läsmiljö. Detta för att läsmiljön har placerats i förskolan där störande moment kan förekomma för barnen. I delstudie två besvaras hur urvalet sker och vem det är som väljer i de olika situationerna. Vi kom fram till att det är barnen som väljer litteratur i de olika lässituationerna. Böckerna som finns på förskolan inhämtas med regelbundna biblioteksbesök utav både barn och personal. De kriterier som finns hos pedagogerna vid val av böcker är utifrån barnens ålder, intresse, behov samt om det anknyter till förskolans stad.

Place, publisher, year, edition, pages
2011. , 46 p.
Keyword [sv]
Förskola, läsmiljöer, pedagogisk- och spontanläsning, skönlitteratur, urvalsprocess.
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-154785Local ID: 2011vt4831OAI: oai:DiVA.org:uu-154785DiVA: diva2:422295
Subject / course
Educational Sciences
Educational program
Teacher Education Programme
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
Available from: 2011-06-13 Created: 2011-06-11 Last updated: 2011-06-13Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 246 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link