uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Undervisa tillgängligt!: Pedagogiska verktyg för likabehandling av studenter med funktionshinder.
Uppsala University, University Administration.
2003 (Swedish)Book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

personal som kommer i kontakt med studenter t.ex. kursadministratörer, studievägledare m.fl. inom Uppsala universitet. Målet är att bidra till att vi lärare m.fl. mer effektivt ska kunna utveckla pedagogiska verktyg som underlättar vardagen för våra studenter med funktionshinder. Skriften är också avsedd att bidra till reflektion över de aktuella frågorna och till att man överväger möjliga förändringar i pedagogiken för att möta de behov studenter med olika typer av funktionshinder har.

Skriften gör inte anspråk på att vara en vetenskaplig rapport, utan ska ses mer som en idébank för att fundera över, utveckla, förändra och, förhoppningsvis, förbättra situationen för studenter med funktionshinder.

Från och med den 1 mars 2002 gäller en lag om likabehandling av studenter i högskolan (SFS 2001:1286). De olika ombudsmännen mot diskriminering ska se till att lagen följs. Denna skrift är ett led i arbetet med att undanröja de eventuella pedagogiska hinder som kan vara diskriminerande för studenter med funktionshinder.

Skriften tar främst sikte på pedagogiska verktyg som kan användas av respektive lärare för att öka likabehandlingen av studenter med funktionshinder. De övriga typer av anpassningar som kan behövas, t.ex. tekniska hjälpmedel berörs inte här.

Grundförutsättningen är att varje individ blir respekterad och får ett värdigt bemötande med möjligheter att själv bestämma över sitt liv. För att detta ska kunna bli verklighet krävs bland annat medvetandegörande hos och kompetensutveckling av de personer som i sin yrkesroll inom universitetet möter studenter med funktionshinder. Dessutom krävs en levande dialog med den enskilda studenten. Varje student med funktionshinder har sina speciella behov och bara han eller hon är expert på just sitt specifika handikapp. Det kan vara viktigt att tänka på att alla kan bli funktionshindrade. Det är inte alltid något en person föds med utan kan t.ex. bestå i sviterna av en trafikolycka. Något man slås av när man arbetar med dessa frågor är den enorma styrka och viljekraft som studenter med funktionshinder uppvisar. De läser och klarar sig bra trots att de i många fall har oddsen emot sig. Vilka resurser för samhället att ta vara på!

Skriften är ett resultat av samarbete inom enheten för utveckling av pedagogik och interaktivt lärande samt med studerandebyrån på Uppsala universitet. Ett särskilt tack riktas till avdelningsdirektör Birgitta Hydén.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Enheten för utveckling av pedagogik och interaktivt lärande, UU , 2003, 1. , 86 p.
Series
Rapportserie från Avdelningen för universitetspedagogisk utveckling, ISSN 1652-084XRapportserie från Avdelningen för universitetspedagogisk utveckling, ISSN 1652-084X
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-159896OAI: oai:DiVA.org:uu-159896DiVA: diva2:447372
Available from: 2011-10-11 Created: 2011-10-11 Last updated: 2011-12-01

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Henriksson, Ann-Sofie
By organisation
University Administration
Pedagogical Work

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 355 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link