uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Utformning av användargränssnitt. II.: Förslag till en uppsättning av byggbara dialogelement
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Information Science. Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Mathematics and Computer Science, Department of Information Technology, Human-Computer Interaction. Människa-datorinteraktion.
Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Mathematics and Computer Science, Department of Information Technology, Human-Computer Interaction.
1993 (Swedish)Report (Other scientific)
Abstract [en]

En uppsättning av dialogelement för administrativa system presenteras och diskuteras. Idag finns avancerade programvaror för konstruktion av användargränssnitt (sk UIMS). Våra erfarenheter är att gränssnitt uppbyggda med dessa moderna verktyg ibland ger upphov till kognitiva problem för frekventa användare, den nya tekniken till trots. Dessa problem gäller orienteringen i en informationsmängd, dvs att snabbt och utan ansträngning veta var man är och vart man ska härnäst. Ett annat problem gäller sammanvägningen av information som inte kan betraktas samtidigt. Dagens system för uppbyggnad av grafiska användargränssnitt använder sig huvudsakligen av dialogelementen scrollbara fönster, ikoner, knappar, och rullgardinsmenyer. Som ett komplement till dessa föreslår vi några nya dialogelement. Ett sådant är det dynamiska dokumentet, som innebär stöd för att presentera information på fsta sidor, med sidbläddring som alternativ till scrollning. Andra element är avbildande ikoner som komplement till symboliska ikoner samt olika typer av index kopplade till grupper av sidor, buntar. Dessa nya dialogelement gör det möjligt att presentera information så att man behåller många av papperets fördelar men ändå utnyttjar datorns kapacitet. Möjligheter och problem med att implementera de nya dilogelementen diskuteras med utgångspunkt från de programvaror för konstruktion av användargränssnitt som finns på marknaden.

Place, publisher, year, edition, pages
Rapport nr 27/91, CMD, Uppsala universitet. 1993. , 1993.
National Category
Computer and Information Science Psychology (excluding Applied Psychology)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-24322OAI: oai:DiVA.org:uu-24322DiVA: diva2:52096
Available from: 2007-02-12 Created: 2007-02-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Nygren, ElseLind, Mats
By organisation
Department of Information ScienceHuman-Computer Interaction
Computer and Information SciencePsychology (excluding Applied Psychology)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 146 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link