uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kognitiva arbetsmiljöproblem och gränssnittsdesign.
Uppsala University, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Mathematics and Computer Science, Department of Information Technology, Human-Computer Interaction.
Uppsala University, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Mathematics and Computer Science, Department of Information Technology, Human-Computer Interaction.
Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Social Sciences, Department of Information Science. Uppsala University, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Mathematics and Computer Science, Department of Information Technology, Human-Computer Interaction. Människa-datorinteraktion.
1992 (Swedish)Report (Other scientific)
Abstract [en]

Begreppet arbetsmiljö är komplext. Olika problem i arbetslivet, t ex fysiska, psykosociala, innehållsmässiga, organisatoriska mm samverkar. Ska vi kunna nå fram till "det goda arbetet" fordras att vi får större förståelse för hur dessa faktorer samverkar, samt att vi utvecklar metoder för förbättringar som bygger på ett sådant helhetsperspektiv på arbetssituationen. I en arbetssituation är det viktigt att de som utför arbetet förstår skeendet samt att de kan påverka och styra de ingående arbetsprocesserna så att man kna uppfylla målen för verksamheten. det finns ofta olika slags hinder för att man ska kunna klara av detta. En viktig klass av problem är de som vi kallar kognitiva arbetsmiljöproblem. med kognitiva arbetsmiljöproblem menar vi alla sådana hinder av olika ursprung som försvårar och förhindrar förståelse, möjligheter till överblick, påverkan samt kontroll och styrning av arbetsprocesserna. Det kan anses vara välbelagt att sådana arbetsmiljöproblem ofta är mycket påtagliga i arbetslivet, speciellt då ny och avancerad teknik och datoriserade informationssystem införs. Problemen leder bl a till olika slags stressreaktioner och på sikt dåliga arbetsprestationer, ineffektivitet, belastningsbesvär och annan ohälsa. En viktig del av de kognitiva arbetsmiljöproblemen som uppstår vid användning av datoriserade informationssystem är relaterade till gränssnittet, den "yta" emot datorsystemet som användaren interagerar med. Vi har formulerat en konceptuell modell för mänsklig informationhantering i en datoriserad arbetsmiljö, användbar för att studera kognitiva problem relaterade till interaktionen mellan ett datorsystem och en användare. Baserat på denna modell har vi utvecklat preliminära metoder för beskrivning och analys av informationsanvändning i en arbetssituation samt för design av gränssnitt vilket kan understödja denna. Metoderna, vilka beskrivs utförligare i andra CMD-rapporter, refereras kortfattat. Det är viktigt att vi ytterligare utvecklar vår förståelse för detta problemområde, samt att vi tar fram sådanan metoder och tekniker för design och konstruktion av gränssnitt som kan bidraga till att minska de kognitiva arbetsmiljöproblemen.

Place, publisher, year, edition, pages
Rapport nr 20/91, CMD, Uppsala universitet. 1992 , 1992.
National Category
Computer and Information Science Psychology (excluding Applied Psychology)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-24366OAI: oai:DiVA.org:uu-24366DiVA: diva2:52140
Available from: 2007-02-12 Created: 2007-02-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Sandblad, BengtLind, MatsNygren, Else
By organisation
Human-Computer InteractionDepartment of Information Science
Computer and Information SciencePsychology (excluding Applied Psychology)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 265 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link