uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Himmlers Norge: Nordmenn i det storgermanske prosjekt
HL-senteret.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies.
2012 (Norwegian)Book (Other academic)
Abstract [no]

«Jeg elsker nordmenn!» sa Reichsführer-SS Heinrich Himmler da han for første gang satte foten på norsk jord i januar 1941. Ifølge SS-ideologien var nordmenn etterkommere etter rotfaste odelsbønder og krigerske vikinger. I Norge rant fortsatt det nordisk-germanske blodet nesten helt rent. Befolkningen måtte derfor raskt vinnes for SS-tanken, slik at landet kunne innlemmes i fremtidens storgermanske rike.

Opprettelsen av en tysk sivilforvaltning under Reichskommissar Terboven ga SS eksepsjonelt stor makt. Og denne skulle brukes for å realisere Himmlers visjoner. Hovedmålet var å bygge opp et lojalt norsk «statsbeskyttelseskorps» som skulle forandre landet til en SS-stat. Av alle tyske instanser var det Himmlers SS som hadde de mest ambisiøse og langsiktige mål i det okkuperte Norge.

Himmlers Norge plasserer nordmenn i sentrum av nazistenes planer for en rasemessig omdanning av Europa. Vervingen av norske Waffen-SS-frivillige, omorganiseringen av politiet, utnyttelsen av Nasjonal Samlings særorganisasjoner, rekrutteringen av bondeungdom som kolonister i øst, massakrene på jøder og annen sivilbefolkning på østfronten, og planene for en «endelig løsning av taterspørsmålet i Norge» blir her knyttet sammen. Alle var elementer i Himmlers forsøk på å skape et Storgermania hvor nordmenn skulle innta en privilegert plass.

Himmlers Norge er resultat av et syv år langt regjeringsinitiert forskningsprosjekt i regi av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) og byggerpå materiale fra arkiver i ni land.

Place, publisher, year, edition, pages
Oslo: Aschehoug & Co, 2012. , 663 p.
Keyword [sv]
Norge, nationalsocialism, nordiska tanken, ockupationshistoria, folkmord, SS, Waffen-SS, polis
National Category
History
Research subject
History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-177964ISBN: 978-82-03-29308-5OAI: oai:DiVA.org:uu-177964DiVA: diva2:541658
Projects
Nordmenn i Waffen-SS, 1940-45
Available from: 2012-07-20 Created: 2012-07-20 Last updated: 2012-12-04Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Kott, Matthew
By organisation
Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies
History

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 498 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link