uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Hela folkets järnväg: Hur järnvägen bidrog till upplevelsen av Sverige som en sammanhållen helhet
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Department of History of Science and Ideas.
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Denna uppsats undersöker hur järnvägen bidrog till upplevelsen av Sverige som en sammanhållen enhet. Järnvägens genombrott och tågets höga hastighet ledde till upplevelsen av minskande geografiska avstånd och att människor fick åtkomst till nya områden, vilket förändrade tids- och rumsuppfattningen. På så sätt underlättades skapandet av rumslig och tidsmässig överblick över Sverige. Under 30- och 40-talet marknadsfördes SJ med frasen ”Hela folkets järnväg”, vilket appellerade till bilden av svenskarna som ett folk. Genom att analysera SJs samlade reklammaterial från nämnda period har jag studerat hur överblick producerades i SJs beskrivning av järnvägen och hur överblicken bidrog till känslan av samhörighet och skapandet av en gemensam Sverigebild. Studien är därmed ett bidrag till en diskussion om teknikens påverkan på hur vi använder våra sinnen, skapar förståelse och känner gemenskap. I sina reklamfilmer och broschyrer använde SJ översiktliga perspektiv och nationella symboler för att skapa en bild av järnvägen som länk mellan olika platser och tidsperioder. SJ var därigenom del i nationsskapandet och moderniseringsprocessen under den studerade tidsperioden. Samtidigt fungerade beskrivningen av järnvägen som en pådrivande aktör inom samma process.

Place, publisher, year, edition, pages
2012. , 28 p.
Keyword [sv]
överblick, rumsförändring, järnväg, nationsskapande, sensoriell träning, SJ
National Category
Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-181227OAI: oai:DiVA.org:uu-181227DiVA: diva2:555408
Educational program
Systems in Technology and Society Programme
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
Available from: 2012-10-11 Created: 2012-09-19 Last updated: 2012-10-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of History of Science and Ideas
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 224 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link