uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Staden som idé och tanke
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Department of Archaeology and Ancient History, African and Comparative Archaeology. (African and Comparative Archaeology)
2012 (Swedish)In: Miljöhistorier: Personliga, lokala, globala berättelser om dåtid, nutid och framtid. / [ed] Anneli Ekblom, Michel Notelid, Uppsala: CSD Uppsala och Institution för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet , 2012, 37-44 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Städer ingår i det mänskliga tänkandet, de bebyggs, utvecklas och överges som ett resultat av mänskliga beslut och handlingar. Vi blir alltmer medvetna om samspelet mellan tanke och handling och miljön både på lokal och regional skala. Ibland låser stadsplanering, befolkningstryck och ekonomi in stadens invånare i beteenden och skeenden som gör att den ekologiska kapaciteten i staden och dess omland överskrids. Men det är tranformation snarare än kollaps som står i fokus i våra studier. Städer flyttas eller ombildas, dess organisation och funktion förändras och dess befolkning är ofta blandad med stor ekonomisk, social och kulturell mångfald. Det råder föga tvivel i våra sinnen att städers hållbarhetsproblematik är central när det gäller att bemöta de mångfacetterade och allvarliga globala förändringar som vi alla står inför i dag. En ofta citerad men högst relevant iakttagelse är att mer än hälften av världens befolkning nu bor i städer. Städer utgör på så sätt både ursprunget till och samtidigt den potentiella lösningen på de hållbarhetsproblem vi ser idag.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: CSD Uppsala och Institution för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet , 2012. 37-44 p.
Keyword [sv]
Miljöhistoria, Hållbar utveckling, Urbanism
National Category
History and Archaeology
Research subject
Archaeology; History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-189945ISBN: 978-91-506-2320-8OAI: oai:DiVA.org:uu-189945DiVA: diva2:582584
Available from: 2013-01-05 Created: 2013-01-05 Last updated: 2013-01-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Sinclair, Paul
By organisation
African and Comparative Archaeology
History and Archaeology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 414 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link