uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Utvärdering av förändringar i läkemedelsbehandling tre månader efter att apotekare genomfört läkemedelsgenomgång på patienter i primärvården
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Biosciences.
2012 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Introduktion: Primärvårdsapotekarna i Uppsala landsting gör bland annat läkemedelsgenomgångar på patienter i särskilt boende och på patienter i ordinärt boende inskrivna i Hemvårdsenheten. Syftet med en läkemedelsgenomgång är att identifiera, lösa och förebygga läkemedelsrelaterade problem. Studier har visat på brister i äldres läkemedelsanvändning.

Syfte: Syftet med denna analys är att sammanställa och utvärdera förändringar i läkemedelsbehandling tre månader efter att apotekare genomfört läkemedelsgenomgång på patienter i särskilt boende och på patienter i ordinärt boende inskrivna i Hemvårdsenheten.

Material och metoder: Totalt inkluderades 100 patienter i respektive boendeform. Patienternas läkemedelslista vid tidpunkt för läkemedelsgenomgång (utförda under januari – maj 2012) har jämförts med läkemedelslista tre månader efter läkemedelsgenomgång.

Resultat: I särskilt och ordinärt boende genomfördes i medelvärde 5,0 ± 2,7 respektive 4,3 ± 3,2 förändringar per patient. Utsättning av läkemedel var den vanligaste förändringen. För indikatorerna olämpliga läkemedel, antipsykotiska läkemedel och olämpliga läkemedelskombinationer sågs i båda boendeformerna trender till en procentuell minskning sammanvägt som ett medelvärde av förändringen för var och en av indikatorerna. I särskilt boende sågs en statistiskt signifikant minskning i andelen patienter som ordinerades olämpliga läkemedel och Propavan. För resterande indikatorer sågs ingen statistiskt signifikant skillnad.

Konklusion: I särskilt boende sågs en statistiskt signifikant minskning i andelen patienter som ordinerades olämpliga läkemedel och Propavan.

Place, publisher, year, edition, pages
2012. , 37 p.
Keyword [sv]
Uppsala, apotekare, läkemedelsgenomgångar, primärvården
National Category
Pharmaceutical Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-193051OAI: oai:DiVA.org:uu-193051DiVA: diva2:601159
Subject / course
Pharmacotherapy
Educational program
Master of Science Programme in Pharmacy
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-01-31 Created: 2013-01-28 Last updated: 2013-01-31Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Pharmaceutical Biosciences
Pharmaceutical Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 315 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link