uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Avvikelser mellan journalens läkemedelslista och sjuksköterskans underlag för patienter i särskilda äldreboenden (SÄBO)
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Biosciences.
2012 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Introduktion:

Den omfattande läkemedelsanvändningen till vårdtagare i äldreboenden medför en påtaglig risk för att drabbas av biverkningar och läkemedelsinteraktioner. Avvikelser mellan läkemedelsordinationerna i de olika underlagen för läkemedelsordination och hantering ökar risken för felmedicinering och läkemedelsbiverkningar.

Syfte:

Att undersöka förekomsten av avvikelser mellan patientjournalens läkemedelslista och sjuksköterskans underlag, för patienter i särskilda äldreboenden (SÄBO) i Sydvästra Stor- Stockholm, speciellt med avseende på läkemedelsordinationer på neuroleptika och, lugnande medel/sömnmedel (ATC-grupp N05) och antidepressiva läkemedel (ATC-grupp N06) jämfört med övriga läkemedelsgrupper.

Material och metoder:

Totalt 361 patienter i 11särskilda äldreboenden (SÄBO) i Sydvästra Stor- Stockholm ingår i studien.  För 204 patienter med dosexpedition (Apodos®) jämfördes läkemedelsordinationerna i sjuksköterskans dosrecept med läkarens dosrecept och läkemedelslistan i journalen. För 130 patienter med hantering från läkemedelsförråd jämfördes läkemedelsordinationerna i sjuksköterskans underlag för läkemedelshanteringen med läkemedelslistan i journalen.

Resultat:

För patienter med dosexpedition var det 3,1 % avvikelser i läkemedelsordinationer på psykofarmaka mellan läkarens och sjuksköterskans dosrecept, jämfört med 2,4 % avvikelser för övriga ordinationer. För patienter med läkemedelsförråd, var det 52 % avvikelser i läkemedelsordinationer på psykofarmaka mellan läkemedelslistan och sjuksköterskans medicinlista, jämfört med 44 % avvikelser för övriga ordinationer.

Konklusion:

Andelen avvikelser för patienter med läkemedelshantering från läkemedelsförråd var hög . Avvikelser var lika vanligt för psykofarmaka som övriga läkemedelsgrupper.

Place, publisher, year, edition, pages
2012. , 20 p.
Keyword [sv]
patientjournalens läkemedelslista, sjuksköterskans underlag, särskilda äldreboende
National Category
Pharmaceutical Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-193263OAI: oai:DiVA.org:uu-193263DiVA: diva2:601639
Subject / course
Pharmacotherapy
Educational program
Master of Science Programme in Pharmacy
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-01-31 Created: 2013-01-29 Last updated: 2013-01-31Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Pharmaceutical Biosciences
Pharmaceutical Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 198 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link