uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kvartärgeologisk exkursion till västra Uppland: Jord, vatten och landskapsformer
Uppsala University, Disciplinary Domain of Science and Technology, Earth Sciences, Department of Earth Sciences. (Quaternary/Holocene research group)
2013 (Swedish)Other (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

I Uppland dominerar till stor del de glaciala processerna i form av återkommande glacialer (istider) och avsättningar i spåren av dessa samt landhöjningen med kustprocesser och avsättningar i havsmiljö. De lösa avlagringar som ligger på berggrunden har i dominerande utsträckning avsatts i samband med den senaste glacialen och dess sista och mäktigaste stadial (Weichsel III) och därefter den smältande isen i havsmiljön, där även Östersjöns utveckling har haft stor betydelse för mäktigheten på avsättningarna och slutligen genom omsättning och omförflyttning av sediment i samband med landhöjningen. De senare avsättningarna som utvecklats efter inlandsisen och havsmiljön är exempelvis organiska jordarter som torv och gyttja samt nya avsättningar i anslutning till fluviala processer som svämsediment.

Ur ett landskapsperspektiv är Uppland det ”sista” området i Sverige som höjs över havsytan genom landhöjningen och stora områden har snabbt blivit tagna i anspråk för människors aktiviteter genom olika typer av markanvändning i samband med att områden blev tillgängliga. I detta sammanhang är områdena runt Uppsala typiska genom att mycket av de större slättområdena kom upp ur havet så sent som för bara 2500-3000 år sedan och människor har bott här ända sedan dess. Landskapsutvecklingen i områdena runt Uppsala har därför stark koppling till tidig antropogen markanvändning och naturresursutnyttjande.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Institutionen för geovetenskaper , 2013.
Keyword [sv]
Kvartärgeologi, Enköpingsåsen, istid, landhöjning, glacialmorfologi, västra Uppland
National Category
Earth and Related Environmental Sciences
Research subject
Quarternary Geology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-198181OAI: oai:DiVA.org:uu-198181DiVA: diva2:615379
Note

Kvartärgeologisk exkursionshandledning för undervisning på grundkurs i geovetenskap vid Uppsala universitet. (Opublicerad)

Available from: 2013-04-10 Created: 2013-04-10 Last updated: 2016-08-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Hellqvist, Magnus
By organisation
Department of Earth Sciences
Earth and Related Environmental Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 317 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link