uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Jag är vit kvinna, det här är mina privilegier: En intervjustudie om vithet och privilegier i feministiskt anti-rasistiskt motstånd
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Department of Cultural Anthropology and Ethnology, Ethnology.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Syftet med denna studie är att undersöka hur en som "vit" kan förhålla sig till sin egen vihet i relation till  ett feministiskt och anti-rasistiskt arbete. Genom kvalitativa intervjuer med fyra vita anti-rasistiska och feministiska kvinnor har jag undersökt hur dessa förhandlar kring sin egen position och hur de menar att en som vit (kvinna) kan praktisera ett anti-rasistiskt feministiskt motstånd. Uppsatsen diskuterar jag bland annat hur den postkoloniala uppmaningen att som vit syna de egna privilegierna kan ha både positiva och negativa effekter. Medan ett synliggörande av vithet och vita privilegier kan förstås som positivt om det hjälper människor att bli uppmärksamma på vithetens hegemoniska eller normerande funktion i samhället så går det även att argumentera för att ett deklarerande av vitheten genom så kallade "vithetsförklaringar" istället reproducerar vithet. Jag diskuterar i uppsatsen hur olika mekanismer av vithet kan återinrätta det vita, "skamsna" subjektet på en överordnad position varför det går att argumentera för att anti-rasistiska strategier inte (i första hand) ska ha som mål att få vita människor att må bättre över sin vithet.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 41 p.
Keyword [sv]
vithet, privilegier, feminism, anti-rasism
National Category
Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-200907OAI: oai:DiVA.org:uu-200907DiVA: diva2:625347
Subject / course
Ethnology
Educational program
Freestanding course
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-07-03 Created: 2013-06-04 Last updated: 2013-07-03Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Ethnology
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 430 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link