uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Unga mellan statistik och verklighet: -En studie om ungdomsarbetslosheten
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Denna uppsats syftar till att ge en problematiserad bild av arbetslösheten bland yngre människor, där utgångspunkten dels är att kritiskt granska det nuvarande sättet att mäta ungdomsarbetslöshet och dels att söka möjliga förklaringar till varför nivåerna skiljer sig mellan olika länder utöver världen.

Uppsatsen inleds med en problematisering av det nuvarande sättet att mäta ungdomsarbetslöshet, med fokus pa huruvida statistiken ger en felaktig problembild av den situationen ungdomar befinner sig i. Därefter följer en redogörelse kring ett det så kallade NEET-begreppet, vilket är ett mått som beskriver nivån av inaktivitet bland den yngre delen av befolkningen. Slutligen följer en analys av möjliga orsaker bakom de olika nivåerna av arbetslöshet och inaktivitet bland ungdomar i ett antal länder inom OECD. Analysen genomförs med hjälp av regressionsanalyser där minimilöner, lärlingssystem, utbildningssystemets storlek och striktheten i arbetsskyddslagstiftningen utgör oberoende variabler.

Resultaten ger vissa indikationer på att inaktiviteten bland ungdomar är högre i undersökta länder med strikta arbetsskyddslagstiftningar och lägre i länder med stora utbildningssystem. Vidare finns tecken på att ungdomsarbetslösheten är lägre i länder med omfattande lärlingssystem, men att detta till viss del kan bero på statistiska effekter.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Keyword [sv]
Ungdomsarbetslöshet, minimilöner, lärlingssystem, NEET, arbetsskydd
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-203564OAI: oai:DiVA.org:uu-203564DiVA: diva2:636923
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-07-15 Created: 2013-07-15 Last updated: 2013-07-15Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 193 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link