uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kan en arbetstidsförkortning sänka arbetslösheten?: En undersökande studie av sambandet och effekterna av arbetslöshet och standardarbetstid.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Arbetstidsförkortning har varit ett problematiskt område för forskare under många år. Det finns otaliga variabler att ta hänsyn till när man ska försöka beräkna en arbetstidsförkortnings effekter. Med hjälp av Houpismodellen har vi försökt estimera dess effekter på utvalda branscher på den svenska arbetsmarknaden över de senaste tjugo åren. Detta har vi undersökt genom att se på individernas preferenser över fritid, löneutvecklingen samt de fasta kostnadernas roll och förändring över tid. Med hjälp av data från SCB har vi försökt att uppskatta dessa variablers utveckling över tid. Det finns en ökad efterfrågan på flexibilitet på arbetsmarknaden och de fasta kostnaderna har sjunkit, vårat resultat av denna undersökning är att effekterna och förutsättningarna av en arbetstidförkortning sannolikt är något mer gynnsamt nu jämfört med för 20 år sedan.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Keyword [sv]
Arbetstimmar, arbetslöshet, arbetsdelning, fritid, lump of labor, inkomst- och substitutionseffekt
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-203565OAI: oai:DiVA.org:uu-203565DiVA: diva2:636925
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-07-15 Created: 2013-07-15 Last updated: 2013-07-15Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 288 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link