uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Aktiva studenter under laborationer i biologi: Att gå ifrån "kokbokslaborationerna"
Uppsala University, Disciplinary Domain of Science and Technology, Biology, Department of Organismal Biology, Systematic Biology.
2013 (Swedish)Conference paper, Abstract (Other academic)
Abstract [sv]

Laborationen som undervisningsform har en central roll inom naturvetenskapen och ända sedan dess införande på 1800-talet har det varit vanligast med laborationer som kan beskrivas som procedurinriktade "kokboksaktiviteter": laborationer med en detaljerad manual och förutbestämda resultat. "Kokbokslaborationerna" har kritiserats för att försätta studenter i en position där de inte tar något eget ansvar för sitt kunskapsinhämtande och inte i någon större utsträckning lär sig ett vetenskapligt arbetssätt. På kursen Marinbiologi 15 hp som ges vid Uppsala universitet har jag under våren 2013 planerat, genomfört och utvärderat ett laborationstillfälle om makroalger med syfte att införa en mer aktiv, "utforskande" laborationsundervisning inom biologin. Erfarenheterna från den genomförda laborationen visar att man med fördel kan gå ifrån "kokbokslaborationerna" och istället använda sig av en laborationsundervisning utan laborationsmanualer där studenterna i grupper ställs inför olika frågeställningar som ska lösas på valfritt sätt genom diskussion och ett utforskande arbetssätt. Upplägget skulle även kunna användas utanför biologin.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
National Category
Biological Systematics Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-210153OAI: oai:DiVA.org:uu-210153DiVA: diva2:661349
Conference
Universitetspedagogisk utvecklingskonferens, Uppsala universitet, 16 oktober, 2013
Available from: 2013-11-02 Created: 2013-11-02 Last updated: 2015-07-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Weststrand, Stina
By organisation
Systematic Biology
Biological SystematicsDidactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 196 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link