uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Endocannabinoida systemet som mål för behandling av nikotinberoende
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Biosciences.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Tobaksrökning var från början något endast rika människor hade råd med och användes vid högtider. Idag har det blivit ett stort problem eftersom rökning orsakar många sjukdomar som lungcancer, kol och andra sjukdomar. 2.8 miljarder människor är beroendet av tobak och fem miljoner dör för tidigt varje år runt om kring i världen på grund av tobaksrökning. Eftersom det i dag inte finns någon behandling av beroendet, utan endast substitution, pågår det mycket forskning kring framtagandet av behandlingsalternativ. Det pågår mycket forskning kring det endocannabinoida systemet involvering i uppkomst av nikotinberoende och om det kan vara ett mål för behandling av nikotinberoende. Syftet med detta arbete var att ta reda på om det finns något samband mellan det endocannabinoida systemet och nikotinberoende. Studier tyder på att det endocannabinoida systemet är involverat i nikotinberoendet framför allt en av dess receptor, cannabinoid receptor 1 (CB1). Förändingar i nivåer av endocannabinoider och dess receptorer har observerats. Det pågår även många studier kring rimonabant, en CB1 receptor antagonist. Rimonabant har visat minska abstinens hos råttor efter nikotinintag. Sammanfattningsvis visar arbetet att det finns ett samband mellan nikotinberoende och det endocannabinoida systemet. Det behöver dock göras flera studier för att säkerställa resultaten.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 25 p.
National Category
Pharmacology and Toxicology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-213062OAI: oai:DiVA.org:uu-213062DiVA: diva2:680395
Subject / course
Pharmaceutical Pharmacology
Educational program
Bachelor of Science Programme in Pharmacy
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-05-28 Created: 2013-12-18 Last updated: 2014-05-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Pharmaceutical Biosciences
Pharmacology and Toxicology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 185 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link