uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Läkemedelstillförsel till Nyfödda i Enteral Sond på Neonatalavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Biosciences. (Nivin Asinger)
2013 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Läkemedelstillförsel till Nyfödda i Enteral Sond på Neonatalavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Nivin Asinger

Per Nydert,  institutionen för farmaceutisk biovetenskap/avdelningen för farmakokinetik och läkemedelsterapi, 30hp. Margareta Hammarlund-Udenaes

Introduktion: Läkemedelstillförsel via enteral sond till prematurt nyfödda är ett aktuellt problem idag. På neonatala avdelningar saknas idag underlag för hur läkemedel i sond ska administreras och iordningställas. Det är särskilt viktigt att sjuksköterskorna får mer information om vilka läkemedel som går att använda i sond för att minska risken för feladministreringar. Syfte: Att skapa information om läkemedel i sond på en nyföddhetsavdelning och implementera denna i en elektronisk läkemedelsinformation för pediatrik samt följa på vilket sätt implementeringen förändrar arbetet med läkemedel i sond i sjukvården. Material och Metoder: Interventionen utgjordes av observationer och enkätundersökning på neonatalavdelningen, Karolinska Universitetssjukhuset genomförd av apotekarstudent. Resultat: Totalt inkluderades 38 patienter, varav 16 patienter som inte hade något läkemedel och ej uppfyllde inklusionskriterierna. Av de 50 enkäter som utdelades till sjuksköterskorna studieperiod I och studieperiod II besvarades 27 respektive 21. Femtionio procent (16/27) av sjuksköterskorna på neonatalavdelningen ansåg att information om läkemedel i sond var tillräcklig trots att information helt saknades för alla läkemedel i period I. Information skapades inför period II. Trettiosju perorala läkemedel fick då information med sond. Åttiosex procent (18/21) av sjuksköterskorna under studieperiod I kände sig trygga med hanteringen och administreringen av läkemedel i sond och 76 % var positiva till interventionen och ansåg att det ökade patientsäkerheten på avdelningen. Konklusion: Att tillgängliggöra information om läkemedel i sond var praktiskt genomförbart. Detta upplevdes positivt hos majoriteten av sjuksköterskorna och ansågs öka patientsäkerheten på avdelningen.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 47 p.
Keyword [en]
Drug administration and neonates, premature and nasogastric tube, newborns, NEC, osmolality, infant/neonates and enteral feeding tube.
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-216113OAI: oai:DiVA.org:uu-216113DiVA: diva2:688893
Subject / course
Pharmacotherapy
Educational program
Master of Science Programme in Pharmacy
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-01-20 Created: 2014-01-18 Last updated: 2014-01-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Asinger, Nivin
By organisation
Department of Pharmaceutical Biosciences
Medical and Health Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 269 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link