uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Hälsa och hälsofrämjande på arbetsplatsen: Det hälsofrämjande arbetet på SJ -Ett erbjudande till de anställda, eller ett moraliskt påbud och krav?
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Sammanfattning

Titel: Hälsa och hälsofrämjande på arbetsplatsen. Det hälsofrämjande arbetet på SJ- Ett erbjudande till de anställda, eller ett moraliskt påbud och krav?

Nivå: C-uppsats i ämnet Sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal

Författare: Lovisa Sandgren

Handledare: Michael Allvin

Lärosäte: Uppsala Universitet, Sociologiska institutionen

Datum: 2014-01-02

Syfte: Uppsatsens syfte är att utreda vilken roll det hälsofrämjande arbetet spelar och hur det används i arbetslivet. Den övergripande frågeställningen är om hälsofrämjande arbetet är av erbjudande karaktär och något som den anställde själv får välja att delta i eller om det är ett krav på den anställde och en moralisk vägvisare. Den undersökta organisationen är Statens Järnvägar (SJ).

Metod: Insamlingen av det empiriska materialet har skett genom kvalitativa intervjuer men även i form av genomgång av dokument och information på SJ:s hemsida.

Resultat och slutsats: Den här fallstudien visar att flera olika tekniker används för att främja de anställdas hälsa på SJ. Den främsta rollen hälsofrämjandet har är att minska risken för ohälsa och få ner sjukskrivningsantalen. Det hälsofrämjande arbetet är ett erbjudande, en förmån och en bonus till de anställda då de själva kan välja att delta och i vilken utsträckning. SJ:s ledning tillhandahåller med hälsofrämjande verktyg de anställda kan välja att använda men även om det är ett erbjudande finns vissa förväntningar på individens eget ansvar. De anställda uppmuntras att använda de verktyg och resurser som finns och de förväntas ta ett eget ansvar när det gäller deltagande i det hälsofrämjande arbetet.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 38 p.
Keyword [sv]
Hälsa, hälsofrämjande, arbetsmiljö, flexibla organisationer, identitetsreglering
National Category
Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-216429OAI: oai:DiVA.org:uu-216429DiVA: diva2:689832
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-01-22 Created: 2014-01-21 Last updated: 2014-01-22Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Sociology
Sociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 256 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link