uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Gränser för etisk rationalitet
Uppsala University, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Faculty of Theology, Department of Theology. Etik.
2001 (Swedish)In: Ratio et Fides: Studia in honorem Hans-Olof Kvist, Åbo Akademis förlag, Åbo , 2001, 99-116 p.Chapter in book (Other scientific)
Abstract [en]

I denna artikel diskuteras frågan om hur moraliska omdömen kan berättigas. Två olika uppfattningar om vad som är kännetecknet på etisk rationalitet diskuteras inledningsvis. Den ena är den teori om moraliska omdömens universaliserbarhet som möter hos RM Hare. Den andra är den teori om reflektivt ekvilibrium som möter hos John Rawls. Båda dessa varianter av kantiansk rationalism granskas kritiskt, varefter diskuteras det alternativ som en intuitisonistisk teori utgör. Ett annat alternativ som diskuteras är den teori om förtrycktas kunskapsteoretiska företräde som möter inom befrielseteologi och feministisk etik. Inte heller dessa teorier ger tillfredsställande svar på frågan om hur moraliska omdömen kan berättigas. En slutsats av analysen blir att förnuftet inte är tillräckligt för att avgöra om ett moraliskt omdöme är godtagbart. Det finns därför anledning att problematisera den kantianska tesen om en moral inom det blotta förnuftets gränser.

Place, publisher, year, edition, pages
Åbo Akademis förlag, Åbo , 2001. 99-116 p.
Keyword [en]
Etisk rationalitet, kantiansk etik, universaliserbarhet, reflektivt ekvilibrium
National Category
Religious Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-42528ISBN: 951-765-069-8OAI: oai:DiVA.org:uu-42528DiVA: diva2:70430
Available from: 2007-02-13 Created: 2007-02-13

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Grenholm, Carl-Henric
By organisation
Department of Theology
Religious Studies

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 232 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link