uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Har radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan påverkat arbetsmarknaden i Sverige?
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

I uppsatsen hittades samband mellan arbetsmarknadens utveckling i Sveriges län och det radioaktiva nedfall som inträffade efter Tjernobylkatastrofen. Detta gjordes genom att använda antalet sysselsatta, invånarantal och arbetslöshet som uppskattning på den lokala ekonomins arbetsmarknad och sedan undersöka om den blivit påverkat av det radiativt nedfall som inträffade. Det man kunde tro var att sektorn jordbruk, jakt och fiske skulle bli hårt drabbat, men detta var inte fallet vilket kan bero på de omfattande stödåtgärder som genomförts av staten. Samtliga län i Sverige undersöktes och resultaten visade att påverkan kan föreligga men att detta beror på ett risk undvikande beteende eftersom invånarantalet i drabbade regioner kraftigt minskade. De mest påverkade sektorerna var bank och försäkringssektorn, transport och postsektorn samt offentlig sektor, dessa sektorer är alla stödsektorer till samhället. När andelen arbetande i olika sektorer jämfördes med län som inte blivit drabbade hittades att inga specifika sektorer har blivit missgynnade av nedfall med ett undantag. En signifikant större andel var anställda i offentlig tjänstesektor i de regioner som var drabbade av radioaktivt nedfall kunde uppmätas.

Place, publisher, year, edition, pages
2014.
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-226206OAI: oai:DiVA.org:uu-226206DiVA: diva2:724653
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-06-13 Created: 2014-06-13 Last updated: 2014-06-13Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 166 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link