uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Att arbeta med textfrågor: En läromedelsanalys i matematik för årskurserna 1-3
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

I denna uppsats undersöks hur matematikläromedel hanterar textfrågor i de kapitel som avser subtraktion. Bakgrunden till uppsatsens frågeställningar är de försämrade resultaten i PISA och TIMSS samt att elever har svårast för delen avseende problemlösning i ämnesproven för matematik i årskurs 3. Uppsatsens frågeställningar är:

 

  • Finns det en progression för textfrågorna efter vilken årskurs de avser, och hur ser den ut?

  • Skiljer sig matematikläromedel i arbetet med textfrågor om de avser samma årskurser och ett räknesätt, och i så fall hur?

  • Hur använder sig läromedlen av signalord i textfrågor? Finns det en variation i jämförelse av vilken årskurs läromedlet avser eller vilken läromedelsserie som granskas?

 

Materialet som har använts är matematikläromedel från tre av de större förlagen och anpassade efter Lgr 11. Ytterligare urval i läromedlen har gjorts då de endast granskats utifrån ett kapitel per årskurs som riktar sig till arbete med subtraktion under vårterminen. Undersökningen har gjorts med signalord som teoretisk utgångspunkt. Den tidigare forskningen som tas upp i uppsatsen belyser vikten av att elever behöver arbeta med textfrågor redan från tidig ålder och utöver räknekunskaper behöver elever även arbeta med ordförståelse.

Undersökningen har inte ämnat göra någon värdering av läromedlen och visar därför endast generella slutsatser samt hur läromedlen skiljer sig åt. Generellt för de granskade kapitlen får elever arbeta med textfrågor redan i årskurs 1 med en progression av antal textfrågor och längd på frågorna för varje årskurs. Merparten av textfrågorna innehöll signalord som signalerade subtraktion, men även här fanns det en progression i variationen av signalord. Även om generella slutsatser kunde dras skiljer sig läromedlen i samtliga punkter och stärker därför vikten av att lärare granskar de läromedel som de tar in i klassrummet.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 26 p.
Series
Examensarbete vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, 2014vt00969
Keyword [sv]
matematik, läromedelsanalys, textfrågor, signalord
National Category
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-226228OAI: oai:DiVA.org:uu-226228DiVA: diva2:724750
Subject / course
Didaktik
Educational program
Teacher Education Programme
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-06-25 Created: 2014-06-13 Last updated: 2014-06-25Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Education
Didactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 457 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link