uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Vattuman eller skytt, spelar det någon roll?: en kvantitativ studie om samband mellan födelsekvartal och matematikresultat i årskurs fyra
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

En skolklass är sammansatt av flera individer. Inom en och samma skolklass kan det skilja upp till ett år mellan den yngsta och äldsta eleven. Syftet med denna studie är att undersöka om det finns samband mellan elevers födelsekvartal och deras matematikresultat. Är det en fördel att vara född en viss tid på året för att vara högpresterande i matematik, trots att skolan bör sträva efter att alla elever undervisas utifrån sina egna förutsättningar och behov? För att undersöka detta har data från TIMSS redan insamlade material analyserats genom kvantitativa sambandsanalyser mellan födelsekvartal och matematikresultat. Resultaten av analysen visar att det finns samband mellan när på året en elev är född och deras matematikresultat, elever födda tidigt på året presterar bättre i matematikprovet än elever födda sent på året. I och med att det finns samband diskuteras undervisningen och hur den bör se ut i en skola för alla, där undervisningen ska vara individualiserad och se till varje elevs förutsättningar och behov.

Place, publisher, year, edition, pages
2014.
Series
Examensarbete vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Rapport 2014vt00925
Keyword [sv]
åldersskillnader, individualisering, matematikresultat, kognitiva domäner
National Category
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-226252OAI: oai:DiVA.org:uu-226252DiVA: diva2:724952
Subject / course
Didaktik
Educational program
Teacher Education Programme
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-06-25 Created: 2014-06-13 Last updated: 2014-06-25Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Education
Didactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 243 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link