uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Konkurrensutsättning av äldreomsorgen: Har införandet av LOV bidragit till högre kvalitet inom hemtjänsten?
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Denna uppsats behandlar konkurrensutsättning av äldreomsorgen i Sverige. Med hjälp av paneldata över Sveriges kommuner har jag skattat förändringen i kvalitet inom hemtjänsten, mellan kommuner som infört lagen om valfrihetssystem relativt en kontrollgrupp, före och efter införandet av lagen. Studien finner en liten ökning i experimentgruppen relativt kontrollgruppen, men resultaten anses inte tillräckligt tillförlitliga för att det ska gå att fastställa att LOV är orsak till ökningen. Uppsatsen undersöker även om det skett någon förändring i kostnader sedan införandet av LOV men lyckas inte finna några statistiskt säkerställda samband. Genom en ytterligare empirisk undersökning har jag med hjälp av tvärsnittsdata över Sveriges kommuner även försökt besvara hur graden av privatisering påverkar kvaliteten inom hemtjänsten och om det finns någon skillnad mellan olika former av konkurrensutsättning. Denna undersökning har inte lett till några statistiskt säkerställda samband. Resultaten av de båda undersökningarna diskuteras mot den teoretiska bakgrunden som utgår från asymmetrisk information, privatisering och äganderätter och kvalitetskonkurrens på marknader med reglerade priser.

Place, publisher, year, edition, pages
2014.
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-226910OAI: oai:DiVA.org:uu-226910DiVA: diva2:727588
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-06-23 Created: 2014-06-23 Last updated: 2014-06-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 218 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link