uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Parki och Randi och gruvor i vattenkraftreglerad älv:: Inspektion, observation, analys av och med dammsäkerhetsexpertis
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Centre for Gender Research. (Technoscience)ORCID iD: 0000-0003-2820-0584
Royal Institute of Technology.
2013 (Swedish)Conference paper, Presentation (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

Lule älv är ett av Sveriges mest reglerade vattendrag med ett flertal större dammar, klassade inom högsta konsekvenskategorin som producerar uppemot en femtedel av all el inom Sverige. Lule älv är dessutom färdväg, fiskevatten och dricksvatten för invånarna längs älven. Dessutom är Lule älvområdet där den största ansamlingen av renar  finns och därmed renskötsel sker.

I dagsläget finns ett flertal undersökningsstillstånd och även ett provbrytningstillstånd invid Lule älv, och invid vattenkraftdammarna (Seitevare och Parki – båda högsta högsta konsekvensklass vid dammbrott). Sommaren 2013 sker provbrytningen vid Kallak – Parki, under ledning av JIMAB, Jokkmokk Iron AB.

Samtidigt, trots alla de risker som detta innebär så finns en stark önskan från flera i lokalbefolkningen för att få ett uppsving till Jokkmokks Kommun, där en gruva framhålls som lösningen på arbetslösheten och utflyttningen.

Nationellt, regionalt och lokalt finns även politiskt stöd för gruvprojekten, där stora satsningar görs eller planeras för infrastruktur – vägar, järnvägar, bostäder etc – finansierade med skattemedel. Parallellt finns farhågor om miljöförstörelse, tvångsförflyttningar och kraftig negativ påverkan på lokala existerande näringar och kultur; rennäring, fiske, turism, nationalparker och naturreservat.

Ytterligare en aspekt i sammanhanget är att de flesta undersökningstillstånd och planerade gruvprojekt är ledda av utländska företag, något som skiljer sig från tidigare erfarenheter i Sverige. Mineralavgiften ligger idag på 2 promille av övervinsten/år, vilket medför att en väldigt liten del av vinsten från mineralutvinningen idag kan återföras till skattebetalarna eller markägarna. Till detta kommer att nuvarande miljölagstiftning (sedan 1999) bygger på sk. egenkontroll – där allt ansvar lämnas till verksamhetsutövare.  Tillsynsmyndigheternas uppgift är framförallt att ta del av de rapporter som sänds in av verksamhetsutövare – något som framhålls av forskare ha lett till att kontrollen av miljöfarliga utsläpp minskat avsevärt.

 

Syftet med denna workshop som organiseras av Teknovetenskap/Centrum för Genusvetenskap, Uppsala Universitet i samverkan med Centrum för Hälsa och Byggande, Kungliga Tekniska Högskolan, Urbergsgruppen Jokkmokk, och Nätverket Inga Gruvor i Jokkmokk är att på plats inventera och analysera provborrningar och provbrytning utifrån frågor om dammsäkerhet, vattensäkerhet, trygghet, hållbar utveckling, drömmar om arbetstillfällen och sysselsättning samt reaktioner mot olika sorters exploatering, kulturarv – fornlämningar, historia -nutid - framtid likväl som hur vi ska finna ett sätt att kommunicera dessa aspekter utifrån olika perspektiv. Detta görs genom att på plats observera och i samverkan med berörda utifrån en supradisciplinär ansats. Denna ansats innebär att varje deltagares olika kunskaper och kompetenser på olika områden kommer till användning för observation, diskussion och analys.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
National Category
Engineering and Technology Social Sciences Humanities Gender Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-236144OAI: oai:DiVA.org:uu-236144DiVA: diva2:762805
Conference
Focus Kallak-Gállok, Julevädno – Lule älv, Gállok (Kallak), Jokkmokk 6-11 juli 2013.
Funder
Formas, 2012-1845
Available from: 2014-11-12 Created: 2014-11-12 Last updated: 2014-11-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Öhman, May-Britt
By organisation
Centre for Gender Research
Engineering and TechnologySocial SciencesHumanitiesGender Studies

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 224 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link