uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Borgenärsskydd och specialitet: om identitet, individuell bestämning och individualisering som förutsättningar för borgenärsskydd vid anspråk som har uppstått och fått sitt innehåll med borgenärens samtycke
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Law, Department of Law.
2012 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Den sakrättsliga specialitetsprincipen har aldrig tidigare ägnats en monografisk undersökning i svensk rättsvetenskaplig forskning. I denna bok genomförs en analys av specialitetsprincipens innebörd inom ramen för svensk reglering om borgenärsskydd. Nya frågor och nya svar presenteras. Som en del av utredningen underställs även traditionsprincipen och andra principer om krav på sakrättsliga moment en förnyad analys, med andra resultat än de som hittills har frambringats i den rättsvetenskapliga diskussionen.

Rättsförhållanden som behandlas är framför allt sådana som traditionellt brukar omtalas i termer av köp, säkerhetsöverlåtelse eller panträttsupplåtelse. Härutöver omfattar boken en noggrann undersökning av rättsförhållanden vid deposition, konsignation, återtagandeförbehåll, fullmakt och kommission. Författarens målsättning är att bidra till en precisering av gränserna för en kontrahents prioritet i förhållande till sin medkontrahents allmänna borgenärer.

Fokus ligger på frågan i vilken utsträckning identitet, individuell bestämning och individualisering utgör förutsättningar för ett anspråks borgenärsskydd. Efter hand framträder en utvecklad bild av specialitetsprincipens innebörd.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Iustus förlag, 2012. , 761 p.
Series
Skrifter från Juridiska fakulteten i Uppsala, ISSN 0282-2040 ; 121
National Category
Social Sciences
Research subject
Civil Law
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-237234ISBN: 978-91-7678-807-3OAI: oai:DiVA.org:uu-237234DiVA: diva2:767241
Funder
Swedish Research Council
Available from: 2014-12-01 Created: 2014-12-01 Last updated: 2015-10-26Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Zackariasson, Laila
By organisation
Department of Law
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 179 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link