uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Vägen in eller business as usual?: en modell för att utvärdera missbruksvård
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2009 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

I uppsatsen utvärderas projektet Vägen in, som drevs av socialförvaltningen i Enköpings kommun 2007—2008. Deltagarna i projektet var individer med missbruksproblematik, ofta tillsammans med en historia av kriminalitet och/eller psykisk ohälsa. Syftet med studien är att undersöka vilka kostnader och utfall Vägen in har gett upphov till i jämförelse med socialtjänstens tidigare insatser för deltagarna, sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Bakgrunden till studien är att det i princip saknas samhällekonomiska utvärderingar av missbruksvård. I studien jämförs samhällets kostnader för deltagarna två år innan projektet(2005-2006) med motsvarande kostnader under projekttiden (2007-2008). Dessa kostnader ställs sedan mot förändringen i deltagarnas kriminalitet samt förändringen av deras livssituation.

Samhällets kostnader för deltagarna ökade med över 50 % under projekttiden. Deltagarnas missbruk har minskat, men det går inte att se någon markant minskning av deltagarnas kriminalitet. Kostnaderna har skjutits över från staten till kommunen. I huvudsak har kostnaderna för psykiatrisk slutenvård och socialtjänstens öppenvård ökat, medan rättsväsendets kostnader har minskat. Samtidigt går det inte att se någon tydlig nedåtgående trend vad gäller deltagarnas kriminalitet. För att uttala sig om huruvida de ökade kostnaderna kan motiveras med det utfall de ger upphov hade det krävts längre tidsserier med uppgifter om deltagarnas inkomster. Med hänsyn till storleken på ökningen av samhällets kostnader för deltagarna under projektet är det dock problematiskt att det inte går att se någon tydlig minskning av deltagarnas kriminalitet.

Place, publisher, year, edition, pages
2009. , 39 p.
Keyword [sv]
Samhällsekonomisk utvärdering, cost effectiveness, missbruksvård, Vägen in
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-240394OAI: oai:DiVA.org:uu-240394DiVA: diva2:776429
Subject / course
Economics
Presentation
(English)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-01-08 Created: 2015-01-07 Last updated: 2015-01-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Chirico, Gabriella
By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 176 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link