uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Publiceringsetik
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Medicine, Department of Public Health and Caring Sciences, Centre for Research Ethics and Bioethics.ORCID iD: 0000-0001-7486-4678
Karolinska Institutet.
2013 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Vetenskapliga publikationer har fått en allt mer central roll i forskar­världen. Publikationen förmedlar och tillgängliggör forskningsresultat samtidigt som den utgör en måttstock på forskargruppens och den enskilde forskarens vetenskapliga insats. Exempelvis fördelas i allt högre utsträckning fakultetsmedel utifrån institutionernas vetenskapliga produktion och vetenskaplig kompetens bedöms ofta i termer av längden på publikationslistan. Den hårda konkurrensen om forskningsmedel och tjänster kan locka forskare att ta genvägar till ytterligare publikationer. Risken är att vetenskapen då undergrävs och att forskare blir orättvist bedömda.

Den här boken belyser olika etiska aspekter av vetenskapligt publicerande. Förutom forskningsfusk tar den bland annat upp tillbaka­hållande av forskningsresultat, överflödig publicering, hanteringen av medförfattarskap, open access, peer review och redaktionella bedömningar, samt hur man kan försöka komma till rätta med de publiceringsetiska problem som finns.

Det här är den första svenska boken på temat publiceringsetik. Den är skriven på ett sådant sätt att den ska kunna läsas av alla som är intresserade av dessa frågor. Som utbildningsmaterial lämpar den sig för kurser och undervisningsinslag i forskningsetik med inriktning på publiceringsetiska frågor, från magisternivå och uppåt.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur, 2013. , 190 p.
Keyword [sv]
Publiceringsetik, forskningsfusk, författarskap, peer review, open access
National Category
Ethics
Research subject
Bioethics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-240634ISBN: 978-91-44-05387-5OAI: oai:DiVA.org:uu-240634DiVA: diva2:776860
Available from: 2015-01-08 Created: 2015-01-08 Last updated: 2015-01-08

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Förlagets boksida

Search in DiVA

By author/editor
Eriksson, Stefan
By organisation
Centre for Research Ethics and Bioethics
Ethics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 332 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link