uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Organisatoriska åtgärder på skolnivå till följd av lärarlegitimationsreformen
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Business Studies.
2015 (Swedish)Report (Refereed)
Abstract [sv]

Denna rapport identifierar organisatoriska åtgärder som följer av lärarlegitimationsreformen på skolnivå. Rapporten besvarar frågan om vilka organisatoriska åtgärder med relevans för lärares arbetssituation som skolledningar vidtar med hänvisning till införandet av lärarlegitimation. Studien genomförs i gymnasieskolan, dels via en enkät skickad till skolledare i samtliga svenska gymnasieskolor, dels via en kvalitativ intervjustudie. Studien visar att kompetensutvecklande insatser för att lärare ska uppnå ämnesbehörighet är de vanligaste. En annan viktig åtgärd är att låta legitimerade lärare sätta betyg för klasser och undervisningsgrupper där legitimerad lärare saknas. Andra vanliga åtgärder är kompetensutvecklande insatser för att säkerställa pedagogisk behörighet, nyrekrytering av lärare för att leva upp till legitimationskravet, samt att rektor får sätta betyg när undervisande lärare saknar legitimation. Mindre vanligt är exempelvis organisatorisk samordning med skolor med andra huvudmän och nedläggning av verksamheter för vilka legitimerade lärare inte finns att tillgå. En övergripande slutsats är att legitimationsreformen tvingar skolor och huvudmän till omfattande organisatoriska åtgärder där det är osäkert om intentionerna med reformen kan förverkligas inom existerande ramar.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) , 2015. , 37 p.
National Category
Business Administration
Research subject
Business Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-252103OAI: oai:DiVA.org:uu-252103DiVA: diva2:809029
Projects
Lärarlegitimationens följder
Available from: 2015-04-30 Created: 2015-04-30 Last updated: 2015-04-30

Open Access in DiVA

No full text

Other links

http://www.ifau.se

Search in DiVA

By author/editor
Frostenson, Magnus
By organisation
Department of Business Studies
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 239 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link