uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Att bygga en flotte i en strömmande fors: En kvalitativ fallstudie av en "planerad" organisationsförändring
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

I denna uppsats har en fallstudie genomförts för att undersöka en planerad organisationsförändring i en större svensk organisation. Syftet med denna studie är att undersöka hur en planerad organisationsförändring genomförs, hur den har motiverats samt hur den nya organisationen upplevs av chefer i en mellanposition efter att den har driftsatts.Ledmotivet till ämnet är den ständigt pågående förändringen i det moderna samhällets vinstdrivande organisationer. För att belysa det alternativa perspektivet på organisationer tillämpas en kvalitativ ansats med intervjuer och dokumentstudier som datainsamlingsmetod. För att erbjuda ett annat perspektiv i förståelsen av förändringsprocessen används ett aktör- och nätverksteoretiskt perspektiv. Vidare analys sker i en egen kombination av Michel Callon’s översättningsmodell samt Feldman & Pentland’s begreppsram för att förstå stabilitet och förändring i organisationer. Slutligen kontrasteras och relateras begrepp inom tidigare forskning och framkomna resultat till Bruno Latour’s syn på spridning av en symbol i tid och rum. Resultatet av vår studie visar att både mänskliga och icke-mänskliga enheter har en betydande roll i genomförandet av omorganiseringen samt skapandet av en ny organisation. Ett ytterligare resultat som visas är att energi måste tillföras förändringen under processens gång för att förändringen ska drivas framåt.

Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keyword [sv]
ANT, organisationsförändring, översättningsmodellen
National Category
Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-253905OAI: oai:DiVA.org:uu-253905DiVA: diva2:816505
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-06-11 Created: 2015-06-03 Last updated: 2015-06-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Sociology
Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 200 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link