uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
2000-talets ludditprotest: Dags att slänga laptopen i väggen?: en empirisk studie om den teknologiska utvecklingen på svensk arbetsmarknad
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Redan under 1930-talet förutsåg ekonomen John Maynard Keynes, i artikeln Economic Possibilities for our Grandchildren, att det mänskliga samhället inom det kommande århundradet skulle kunna utföra det totala nödvändiga arbetet inom jordbruk och industri med endast en fraktion av den arbetskraft som då krävdes. Detta fenomen benämnde han teknologisk arbetslöshet, något han beskrev som en samhällelig sjukdom, men som endast skulle innebära en temporär missanpassning.

Då den teknologiska utvecklingen i dagsläget går snabbare framåt än någonsin tidigare är frågan om teknologisk arbetslöshet fortfarande av hög aktualitet. Under de kommande decennierna beräknas mellan 30 - 50% av dagens jobb automatiseras. Det finns många teorier angående kopplingen mellan teknologisk utveckling och sysselsättning och vi ämnar undersöka hur väl dessa stämmer överens med den faktiska utvecklingen i Sverige under sent 1900-tal och tidigt 2000-tal. Vilka typer av jobb riskerar att konkurreras ut av maskiner? På grund av tidsbegränsning har vi valt att endast undersöka effekten av teknologisk utveckling och jobbförstörelse. Vi kommer således inte kunna säga något om nettoeffekten av jobbförstörelse och jobbskapande inom ramen för denna uppsats.

De år vi kommer undersöka är 1990, 1999 samt 2005 och vi undersöker därmed effekten på kort sikt. Alla dessa år innehåller mycket data och är därmed tacksamma att undersöka. År 1999 är dessutom av intresse eftersom det ligger inom perioden för IT-bubblan då tilltron på teknologin var extremt hög. Databasen vi har tillgång till sträcker sig fram till 2005 det blir således vår övre gräns. Vi kommer att se teknologisk utveckling som given mellan åren vi valt.

Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keyword [sv]
Teknologisk utveckling, jobbförstörelse, sysselsättning, rutin, abstrakt, service, automatisering
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-255493OAI: oai:DiVA.org:uu-255493DiVA: diva2:822299
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-06-16 Created: 2015-06-16 Last updated: 2015-06-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 187 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link