uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Sverige och likviditetsfällan: En analys av det penningpolitiska läget i dagens Sverige
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Efter finanskrisen 2008 och eurokrisen 2010 sänktes styrräntor världen över till låga nivåer för att motarbeta de ekonomiska depressionerna. De låga räntorna innebär dock problem då centralbankernas utrymme för ytterligare räntesänkningar för att kontrollera ekonomin minskar. Då förlorar den konventionella penningpolitiken sin fulla effekt och ekonomin har hamnat i en så kallad likviditetsfälla med nollränterestriktion. I denna uppsats studeras, med en teoretisk utgångspunkt, om dagens ekonomiska läge i Sverige befinner sig i en likviditetsfälla, med hjälp av IS-LM-modellen. Därefter analyseras vilken åtgärd som är mest lämplig för den svenska ekonomiska infrastrukturen med hjälp av andra länders agerande i liknande situationer. Huvudresultatet visar på att den svenska ekonomin i dagsläget, enligt den teori som presenteras i uppsatsen, befinner sig i en likviditetsfälla. Det visar sig också att kvantitativa lättnader i kombination med en negativ reporänta, de åtgärder som används i dagsläget, anses vara de bästa åtgärderna för Sverige.

Place, publisher, year, edition, pages
2015.
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-255496OAI: oai:DiVA.org:uu-255496DiVA: diva2:822308
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-06-16 Created: 2015-06-16 Last updated: 2015-06-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 192 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link