uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Finska inbördeskriget i finländska läroböcker 1960 - 2011
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Educational Sciences, Department of Education.
2015 (Swedish)Conference paper, Presentation (Refereed)
Abstract [sv]

Finska inbördeskriget i finländska läroböcker 1960-2011

Detta paper behandlar läroboksframställningar av inbördeskriget i Finland 1918 under perioden 1960-2010. Utgångspunkten i denna studie är att inbördeskrig principiellt är problematiska att behandla i läromedel, eftersom läromedlen i regel är konsensusinriktade vad gäller den nationella historien. Inbördeskrig splittrar nationens befolkning i två eller flera parter, vilket ställer den gemensamma stora berättelsen på prov. Studien är en jämförande läromedelsanalys där de finskspråkiga och svenskspråkiga finländska läroböckernas framställningar ställs mot varandra. I analysen beaktas såväl text som bild och layout. Valet att jämföra läroböcker på basis av språk grundar sig i resultaten av en pilotstudie av 2000-talens historieläroböcker som visar att utgångspunkten i läroboksspråk är relevant. Resultaten visar nämligen att det finns ett större fokus på de socioekonomiska bakgrundsfaktorerna, fånglägren och på arkebuseringar av röda i de finskspråkiga läroböckerna. De svenskspråkiga läroböckerna har ett starkare fokus på social oro, inrikespolitik, rysk truppnärvaro i det självständiga Finland samt den ryska revolutionen. Skillnaderna i de olika språkens historieläroböcker har med andra ord ideologiska implikationer, vilket detta paper behandlar.

 

Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keyword [sv]
finska inbördeskriget, läromedel
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-260673OAI: oai:DiVA.org:uu-260673DiVA: diva2:847959
Conference
Sjätte nordiska utbildningshistoriska konferensen
Available from: 2015-08-21 Created: 2015-08-21 Last updated: 2015-08-21

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Mattlar, Jörgen
By organisation
Department of Education
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 209 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link