uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Granskning av information i FASS gällande användning av triptaner i samband med graviditet och amning
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Biosciences.
2015 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

SAMMANFATTNING

För läkemedel i Farmaceutiska Specialiteter i Sverige (FASS) finns sedan 1978 ett speciellt avsnitt som behandlar fertilitet och förskrivning av läkemedel till gravida och ammande kvinnor. Bakgrunden till detta är talidomidkatastrofen i början av 1960-talet vilket föranledde införandet av missbildningsregistret (1965) och Svenska medicinska födelseregistret (1973). Ansvaret för utformning och granskning av FASS-texten delades fram till 1:a januari 2004 av företagen och en medicinsk expertgrupp knuten till LIF, men idag är företagen själva ansvariga för bearbetning av FASS-texten. Detta har medfört att en del läkemedel med samma aktiva substans klassificeras olika med avseende på graviditet och amning. Syftet med detta arbete är att undersöka omfattningen av de fall där läkemedel i ATC-grupp (Anatomical Therapeutic Chemical Classification System) N02CC (triptaner) klassificeras olika i FASS och varför dessa klassificeras olika. En litteratursökning utfördes också för att kunna dra en slutsats omkring en säker användning av triptaner under graviditet och amning. FASS-texterna granskades genom att LIF tillhandahöll en Excelfil med hyperlänkar till www.fass.se för alla registrerade läkemedelsprodukter i Sverige. En litteratursökning på PubMed genomfördes också. Dagens klassificeringssystem i FASS uppfyller inte längre sitt syfte med att vägleda kring intag av läkemedel under graviditet och amning och ett mer beskrivande klassificeringssystem i kombination med tydligare definitioner i klassificeringssystemet är önskvärt. Ansvaret för bedömning av risker med intag av läkemedel under graviditet och amning bör samordnas inom EU och internationellt. Slutligen kan man konstatera att det krävs fler studier på triptaner för att urskilja fosterskador orsakade av migrän från de som orsakas av triptaner.

 

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 24 p.
National Category
Pharmacology and Toxicology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-273915OAI: oai:DiVA.org:uu-273915DiVA: diva2:895472
Subject / course
Toxicology
Educational program
Master of Science Programme in Pharmacy
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-06 Created: 2016-01-19 Last updated: 2016-10-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Pharmaceutical Biosciences
Pharmacology and Toxicology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 7 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link