uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Arbetsrätt
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Law, Department of Law.
2016 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Arbetsrättslagstiftningens närmast explosionsartade utveckling under 1900-talets tre sista decennier kom att förskjuta, men inte på något avgörande sätt förändra, de utgångspunkter som slogs fast genom Decemberkompromissen mellan LO och SAF år 1906. Då fastslogs att arbetsgivaren, i kraft av de s.k. § 32-rättigheterna, har makten över anställningars ingående och upphörande samt rätten att fritt leda och fördela arbetet. När det i början av 2000-talet sluts ett nytt kollektivavtal för en ny bransch är formuleringarna av utgångspunkten för relationen mellan parterna i allt väsentligt desamma som i 1906 års avtal. Med utgångspunkt i dessa s.k. arbetsgivarprerogativ framställs i denna bok arbetsrätten som begränsningar i arbetsgivarens friheter. Ett sådant funktionellt arbetsgivarperspektiv har visat sig göra arbetsrätten mer överskådlig och överbryggar dessutom den stundom konstlade uppdelningen mellan enskild och kollektiv arbetsrätt.

Boken spänner över större delen av den civilrättsliga arbetsrättsliga regleringen, även om vissa delar behandlas mer översiktligt. Tonvikten ligger på begränsningar i antagnings- och uppsägningsrätten samt på arbetsmarknadens kollektiva spelregler. Uttryckt i lagstiftningstermer är det MBL, LAS och diskrimineringslagen som ges störst utrymme.

Arbetsrätt är i första hand avsedd för utbildningar på högskolenivå men har ett upplägg som gör att den lämpar sig även för andra utbildningar samt för praktiker. Boken innehåller utförliga referat av och hänvisningar till centrala arbetsrättsliga källor.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur, 2016, 3. , 767 p.
Keyword [sv]
arbetsrätt, anställningsskydd, medbesätmmande, arbetstagarinflytande, föreningsrätt, diskriminering, stridsåtgärder, § 32, arbetsledningsrätt, företagsledningsrätt, arbetsbrist, arbetsgivarprerogativ
National Category
Law (excluding Law and Society)
Research subject
Jurisprudence
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-280293ISBN: 978-91-44-09362-8OAI: oai:DiVA.org:uu-280293DiVA: diva2:910530
Available from: 2016-03-09 Created: 2016-03-09 Last updated: 2016-03-09

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Law
Law (excluding Law and Society)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 39 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link