uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Rättsmedicin i teori och praktik: En guide för läkare och jurister
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Medicine, Department of Surgical Sciences, Forensic Medicine.
Uppsala University, Disciplinary Domain of Medicine and Pharmacy, Faculty of Medicine, Department of Surgical Sciences, Forensic Medicine.
2014 (Swedish)Book (Refereed)
Abstract [sv]

Rättsmedicin är en medicinsk vetenskap, men samtidigt väsentligt skild från den terapeutiskt inriktade kliniska medicinen. Syftet med rättsmedicin är sakkunnigverksamhet på vetenskaplig grund till gagn för rättsväsendet och rättssäkerheten. Rättsmedicin i teori och praktik belyser dessa skillnader i förhållningssätt och förmedlar principiella frågor och kunskaper på ett lättillgängligt sätt. Boken ger även praktisk handledning i att skriva rättsintyg och att göra skadetolkningar och bedömningar.

I första delen av boken beskrivs läkarens roll i förhållande till rättsväsendet samtidigt som de vetenskapliga begreppen och tankemodellerna reds ut och kopplas till den kliniska verkligheten. Vanliga fallgropar och missräkningar förmedlas också. Den andra delen av boken är en handbok i hur man skriver rättsintyg och utlåtanden samt hur man bedömer och tolkar skador. Boken är rikligt försedd med fallbeskrivningar som på ett pedagogiskt sätt applicerar teorierna i praktiken.

Målgruppen är främst blivande och praktiserande läkare och jurister. Även naturvetenskapligt orienterade experter som avger utlåtanden till rätten, till exempel kriminaltekniker, och de som i sin profession kommer i kontakt med rättsmedicinska bedömningar, till exempel socialtjänsten, har nytta av boken, liksom politiska beslutsfattare och personer med intresse för rättssäkerhetsfrågor.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur, 2014, 1. , 226 p.
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-286567ISBN: 9789144102979OAI: oai:DiVA.org:uu-286567DiVA: diva2:921726
Available from: 2016-04-21 Created: 2016-04-21 Last updated: 2016-04-21

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Thiblin, IngemarMichard, Jean-Francois
By organisation
Forensic Medicine
Medical and Health Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 109 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link