uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Svenska kyrkan och samiska mänskliga kvarlevor
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Department of Archaeology and Ancient History, Archaeology.
2016 (Swedish)In: De historiska relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna: En vetenskaplig antologi Band 2 / [ed] Daniel Lindmark & Olle Sundström, Skellefteå: Artos & Norma bokförlag, 2016, 993-1028 p.Chapter in book (Refereed)
Abstract [sv]

Frågan om samiska mänskliga kvarlevor, som i dag förvaras vid museer och institutioner i Sverige, är ett kontroversiellt och känslomässigt och symboliskt starkt laddat ämne. Under senare år har krav på återföring och återbegravning framförts av samiska företrädare. Svenska kyrkan har även diskuterat frågan som del av en större försoningsprocess med det samiska folket. Företrädare för Svenska kyrkan har genom historien på olika sätt medverkat i insamlingen av samiska mänskliga kvarlevor, och frågan berör på många sätt kyrkans verksamhets- och ansvarsområden.

Under 1800-tal och tidigt 1900-tal insamlades ett stort antal skelettdelar och framför allt kranier från gravplatser och kyrkogårdar som ansågs inrymma samiska gravar, i Sverige liksom i övriga delar av Sápmi. Efterfrågan på samiska kranier från forskare och institutioner runt om i världen var omfattande. Det finns många exempel på hänsynslös plundring av samiska gravar, liksom flera exempel på den samiska befolkningens motstånd mot gravplundringen.

Det behövs en vidare granskning av kyrkliga företrädares medverkan i och allmänna inställning till utgrävningar eller plundringar av samiska gravar. Forsknings- och museivärlden har också ett stort ansvar att närmare granska denna historia. Men det krävs också en bredare diskussion kring samiskt självbestämmande i kulturarvsfrågor i Sverige, med hänsyn till internationella konventioner och deklarationer.

Place, publisher, year, edition, pages
Skellefteå: Artos & Norma bokförlag, 2016. 993-1028 p.
Series
, Forskning för kyrkan, 33
National Category
Archaeology History
Research subject
Archaeology; History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-288486ISBN: 978-91-7580-795-9OAI: oai:DiVA.org:uu-288486DiVA: diva2:924147
Funder
Swedish Research Council, 421-2010-1583
Available from: 2016-04-27 Created: 2016-04-27 Last updated: 2016-04-27

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Ojala, Carl-Gösta
By organisation
Archaeology
ArchaeologyHistory

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 124 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link