uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Skrivande: en lärandepotential på yrkesinriktade gymnasieprogram
Högskolan Dalarna, Akademin Utbildning, hälsa och samhälle, Pedagogiskt arbete.
2010 (Swedish)In: Att bygga broar: Kulturella, språkliga och mediala möten / [ed] Kent Adelmann, Malmö: Nationella konferensen i svenska med didaktisk inriktning (2010). , 2010, 168-176 p.Chapter in book (Refereed)
Abstract [sv]

Yrkesförberedande gymnasieprogram bär en dubbel roll i och med att de ska förbereda både för ett specifikt yrkesområde och samtidigt ge eleven tillgång till högre studier. Men eleverna och även lärarna på yrkesprogrammen ser sig själva främst som praktiker. Varför ska man då behöva skriva på ett yrkesförberedande program? Men yrken som normalt inte betraktas som skriftyrken läser och skriver allt mer idag. Därmed är det naturligtvis viktigt att alla får tillgång till kunskaper i och förmågor att uttrycka sig med hjälp av tal och skrift. Här vill jag lyfta fram tre områden som jag menar kan hjälpa till att utveckla skriftbruk och skrivandet inom yrkesutbildningar. Det första utvecklingsområdet är synen på skriftkultur och skriftbruk inom karaktärsämnen mer generellt. Det andra är synen på skriftbruk och skrivande i skolans allmänna ämnen. Här fokuseras på förutsättningar att utnyttja fler så kallade skrivkompetenser (Berge 2005), alltså olika sätt att skapa mening med skrift och skrivande, samt visa på olika möjligheter att vidga hur dessa skrivkompetenser används. Slutligen vill jag som tredje utvecklingsområdet lyfta fram förhållningssätt och metoder lärare kan ha användning för i ett skrivutvecklingsperspektiv och även lyfta fram vilka konsekvenser det kan få för skrivandet.

Place, publisher, year, edition, pages
Malmö: Nationella konferensen i svenska med didaktisk inriktning (2010). , 2010. 168-176 p.
Series
, Texter om svenska med didaktisk inriktning, ISSN 1651-9132 ; 7
National Category
Specific Languages
Research subject
Scandinavian Languages
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-292888OAI: oai:DiVA.org:uu-292888DiVA: diva2:926909
Available from: 2016-05-10 Created: 2016-05-10 Last updated: 2016-06-22Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Westman, Maria
Specific Languages

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 5 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link