uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Blir du lönsam lille vän?: En empirisk studie av utbildningens lönsamhet för kvinnor i Sverige
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Economics.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Trots att kvinnor sedan början av 2000-talet gått om männen i termer av högre utbildning återstår en markant löneskillnad mellan manliga och kvinnliga akademiker. Frågan är då om män och kvinnor har olika avkastning på sin utbildning och hur det påverkar utbildningens lönsamhet för kvinnor i Sverige.

Efter att flertalet yrkes- och/eller lönerelaterade variabler kontrolleras för i en multivariat regressionsanalys uppgår det oförklarade könslönegapet till 5,3%. Inkluderandet av interaktionstermer mellan kön och utbildningsnivå generar inga signifikanta resultat. Det tyder på att kvinnor och män inte har signifikant åtskild avkastning på samma utbildningsnivå. Lönegapet beror då främst på andravariabler såsom befattning och yrke.

Nuvärdet av en utbildning beräknas genom att summera och diskontera genomsnittlig yrkeslivslön och subtrahera alternativkostnaden av att inte jobba och kostnader för studiemedel för  respektive kön, utbildningsinriktning och utbildningsnivå. Nuvärdet är som högst för de med 180-240 högskolepoäng och längre utbildningar lönar sig därmed inte. Kvinnor har ett lägre nuvärde än män för samtliga utbildningsnivåer.

Place, publisher, year, edition, pages
2016.
Keyword [sv]
Jämställdhet, Arbetsmarknadsekonomi, Utbildning, Utbildningsavkastning
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-296773OAI: oai:DiVA.org:uu-296773DiVA: diva2:939758
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-06-20 Created: 2016-06-20 Last updated: 2016-06-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 49 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link