uu.seUppsala University Publications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Klassisk retorik för vår tid
Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Arts, Department of Literature, Rhetoric.
2016 (Swedish)Book (Refereed)
Abstract [sv]

Klassisk retorik för vår tid ger en grundläggande introduktion i den klassiska retorikens teori och är sedan länge standardverket på området. Här presenteras och förklaras både de enklaste termerna och de mer invecklade teoretiska förutsättningarna med exempel ur svenskt vardagsliv, internationell politik, filosofisk och poetisk litteratur, reklam och amerikanska storfilmer. De rikliga hänvisningarna till modern retorikforskning och klassiska källor gör dessutom att olika uppfattningar kommer till tals och att begreppen problematiseras.

Bokens andra utgåva är reviderad i alla delar. Avsnitten om argumentation och språklig stil har genomgått särskilt stora omarbetningar och inledningen innehåller nya avsnitt om retorikens plats i politik, samhälle och utbildning både i antiken och i vår egen tid. För första gången i en svensk introduktionsbok lyfts här den klassiska retoriken fram som en helt nödvändig konst för det kloka medborgerliga samtalet och en väg till ett mer välgrundat omdöme.

Boken är en introduktion till retoriken på universitetsnivå, men även ett akademiskt referensverk för den som kommit lite längre. Den är användbar för var och en som vill utveckla sin förmåga att analysera påverkande texter och kommunicera effektivt i muntlig och skriftlig form.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur AB, 2016, 2. , 383 p.
Keyword [sv]
Klassisk retorik, Retorik
National Category
Humanities
Research subject
Rhetoric
Identifiers
URN: urn:nbn:se:uu:diva-301987ISBN: 978-91-44-09988-0OAI: oai:DiVA.org:uu-301987DiVA: diva2:955856
Available from: 2016-08-26 Created: 2016-08-26 Last updated: 2016-08-26

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Lindqvist, Janne
By organisation
Rhetoric
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 21 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link